"NAŠE JEDINO ORUŽJE JE MOLITVA" Protojerej Milovac o teškoj noći u manastiru Banjska

Novosti Onlajn

26. 09. 2023. u 07:13

GRUPA vernika koja je provela noć u manastiru Banjska na severu KiM, dok je bio pod opsadom, stigla je sinoć u Novi Sad, gde ih je dočekao gradonačelnik Milan Đurić.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kosovo onlajn

Iako su u vreme pucnjave bili zaključani u manastirskim prostorijama, kažu da se nisu uplašili.

Protojerej Brane Milovac, iz Eparhije bačke koja je i organizovala put u manastir Banjsku, kaže da je cilj bio sačuvati sve vernike koji su pošli na put.

- Mi smo imali svoje oružje, a naše oružje je molitva. Vladao je saborni duh. Pored molitve u crkvi, i  vreme koje smo proveli u manastirskoj trpezariji, uz gostoprimstvo vladike Teodosija i igumana Danila, koji je sve vreme sa nama bdio, zajedno smo se tešili, podržavali jedni druge, čitali molitve - priča on.

Time su, kaže, jedni druge ohrabrivali da će i to proći.

- Hvala Bogu, nije trajalo dugo. Nažalost, žrtava ima, koliko čujemo iz medija, na sve strane. Ali što se tiče naših vernika, vratili smo se, hvala Bogu, svi živi i zdravi svojim domovima, porodicama - rekao je protojerej Milovac.

Put manastira Banjska pošao je nepun autobus vernika iz Eparhije bačke, i to ne prvi put.

- Redovno odlazimo na Kosovo i Metohiju. I u Prizren, Dečane… Eparhija bačka organizuje put i vrlo rado se ljudi odazivaju. Prisustvo svemu što se desilo je bilo nešto što nismo očekivali, ali preživeli smo… Svako sa svojim utiscima i stresom, nosiće to kao božji blagoslov ili iskušenje.... - rekao je protojerej Milovac.

Vernici koji su juče i noćas ostali zaključani u manastiru Banjska, danas su do prelaza Jarinje putovali u pratnji Kosovske policije i Euleksa.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić poželeo im je dobrodošlicu kući.

- Drago mi je da ste svi živi i zdravi, vi najbolje znate šta ste i kako prošli… Želeo sam da vas dočekam, da znate da smo bili uz vas, samo da znamo da ste dobro - rekao je Đurić.

BONUS VIDEO: BLINDIRANA VOZILA I DUGE CEVI NA PRILAZU BANjSKOJ - Kurtijevi specijalci pretresaju srpska vozila

Pogledajte više