VUČIĆ NAJAVIO: Predstoji važan sastanak o učešću Srbije u zajedničkoj politici sa EK

Tanjug 22. 09. 2023. u 19:32

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će imati danas izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičom o učešću Srbije u zajedničkom pristupu EU u politici prema sirovinama i zaštiti životne sredine.

Foto: Printskrin TV Pink

- Sada imamo u našoj Misiji izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem oko našeg učesća i pridruživanja EU oko sirovina, minerala, metala i svega drugog. Da imamo zajednički pristup - rekao je Vučić.

Kazao je da će to biti veoma važno za neke buduće vlade - da se radi zajedno sa Evropljanima, od zaštite životne sredine do iskorišćavanja svega onoga što postoji u Srbiji.

Vučić je podsetio da je imao u Njujorku i veoma važan sastanak sa predsednikom Južne Koreje Jun Sok-Jolom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede, kao i o potencijalnim investicijama korejskih kompanija u Srbiju.

- Za mene je od ogromnog značaja to što je ovo naš drugi susret, imali smo bilateralni sastanak u Davosu, Koreja je četvrta azijska ekonomija, deseta ekonomija sveta, dakle jedna od najvećih ekonomskih sila. Oni su u stvari podigli centralnu Evropu i Slovačku i Mađarsku i Poljsku i Češku, a posebno su Slovačka i Mađarska dobile ogroman deo investicija iz Koreje - rekao je Vučić.

Preneo je da su razgovarali o podršci Koreje Srbiji u digitalnoj tehnologiji i poljoprivredi, ali i oko saradnje u automobilskoj industriji.

- Pričali smo i o Ekspu 2027. godine u Beogradu i njihovoj kandidaturi za grad Busan za Ekspo i pozvao sam predsednika Koreje da poseti Srbiju. I kada završim sa Šefčovičem, to će biti poslednji sastanak u Njujorku i nazad za Beograd - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: SRBI TREBA DA PLATE I PATE: Ovako je Kurti pretio Srbima iz centra EU

Pogledajte više