NASTAVAK SUĐENJA ČASLAVU JOLIĆA IZ ĐURAKOVCA KOD PEĆI: Navodno pretukao trojicu Albanaca, a zasmetao im zbog povratka

D. Z. 18. 09. 2023. u 12:44

PRED Osnovnim sudom u Prištini danas se nastavlja suđenje Časlavu Joliću iz Đurakovca kod Peći osumnjičenom za navodni ratni zločin.

foto d.z.

Prema rečima advokata Miodraga Brkljača, Jolić je kao raseljeno lice koje je napustilo Kosovo i Metohiju 1999. godine i pronašao privremeni smeštaj u Mrčajevcima, poslednjih desetak i više godina često dolazio u rodni kraj.

- Časlav je često puta odlazio u svoj Đurakovac jer mu je pre desetak godina humanitarna organizacija izgradila kuću kao i nekolicini srpskih povratnika, zbog čega je ovaj otac troje dece sa suprugom sve češće boravio u kući i obrađivao imanje. Po svemu sudeći zato je i pao u oči eksptremnim Albancima iz svog kraja koji su ga kako on tvrdi, lažno optužili da je tokom oružanih sukoba 1999 godine i pre bombardovanja, marta i maja meseca učestvovao u premlaćivanju trojice Albanaca-ističe advokat Brkljač i dodaje da je Jolić u pritvoru punih mesec i po dana. Suđenje je započeto pre dva meseca i do sada su saslušana dva svedoka iz čijih se izjava , kako ističe, mogu videti dve potpuno različite verzije .

- Saslušani svedoci, blago rečeno ne govore istinu, a ono što mene posebno kao advokata odbrane brine jeste činjenica da za lažno svedočenje u proteklih dvadeset i tri, četiri godine na Kosovu i Meothiji - još niko nije odgovarao. Jer , sve te godine imali smo bezbroj oslobađajućih presuda lažno optuženim Srbima, pogotovu kada su sudili sudije UNMIKa i kasnije Euleksa, i kada su Albanci lažnim navodima i svedočenjima masovno optuživali Srbe, ali nikada ni jedan tužilac nije našao za shodno da optuži i kazni lažne svedoke - zaključuje advokat Brkljač dodajući da su uprkos upozorenju da lažno svedočenje predstavlja krivično delo, brojni Albanci besomučno lagali u optužbama protiv Srba.

Pogledajte više