ROTU SU SRBI SAMI KRIVI ZA NATO BOMBARDOVANJE Bistron: Optužbe na račun Vučića diplomatska uvreda

Novosti Onlajn

14. 09. 2023. u 12:51

OPTUŽBE predsednika Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića su diplomatska uvreda, a posebno je problematično što je takav način razmišljanja tipičan za celu nemačku saveznu vladu, kaže za Kosovo onlajn šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku Petr Bistron.

Foto: EPA

- Taj način razmišljanja da je Putin uvek kriv za sve loše u svetu, a Vučić za sve loše na Balkanu, tipičan je za nemačku saveznu vladu. U Rotovim očima Srbi su sami krivi za NATO bombardovanje Beograda, čime je prekršeno međunarodno pravo - konstatuje Bistron.

Zato smatra da Rot i nije diplomata, već "gadni demagog" i agitator.

- Kao predsednik Odbora za spoljne poslove, on je apsolutno pogrešan izbor - jasan je Bistron.

On je naglasio da ovakvim optužbama nemačka vlada pokušava da skrene pažnju sa sopstvenih neuspeha.

- I pored svih uveravanja i obećanja iz Berlina i uprkos milijardama iz SAD i EU, (tzv.) Kosovo još uvek nije prava država. Posle četvrt veka, to je i dalje neodrživa struktura koja je na nepravedan način odvojena od jedne funkcionalne države - rekao je Bistron.

Naglasio je da je Nemačka poslednjih meseci želela da "glavom probije zid" i iznudi sporazum između Srba i vlasti u Prištini, u čemu nije uspela.

- Sporazum nije potpisan uprkos višemesečnim naporima specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i velikom pritisku Berlina. Visoki predstavnici Srbije i (tzv.) Kosova su se čak i posvađali prilikom posete Bundestagu, a dogovora nema na vidiku - primetio je Bistron.

On je naveo i da su Rotove izjave o navodnom nepoštovanju demokratskih vrednosti u Srbiji podsmevanje, s obzirom na masovno gušenje opozicije u Nemačkoj.

- Nijedan nemački predstavnik nema pravo da se usudi da kritikuje Srbiju ili bilo koju drugu evropsku zemlju - rekao je i podsetio da su u Nemačkoj opozicionari mesecima u zatvoru bez osude, a kritički nastrojeni novinari zastrašeni i podvrgnuti pretresima kuća, dok mirne demonstrante i opozicione političare i sindikaliste kritične prema vladi, policija brutalno tuče.

- Demokratski izbori se poništavaju, a opoziciji uskraćuju važne funkcije u parlamentu. Nemačka je jedina zapadna zemlja u kojoj se tajna služba koristi za praćenje i klevetanje opozicije. Niko odgovoran za ove zločine nema pravo da kritikuje druge zemlje zbog navodnih demokratskih deficita. Nemačka je dugo bila na stubu srama i Savet Evrope bi trebalo da je nadgleda zbog kršenja ljudskih prava - zaključio je Bistron.

BONUS VIDEO: Kurtijeva policija bez oznaka maltretira Srbe u Kosovskoj Mitrovici

Pogledajte više