"NOVOSTI" SAZNAJU Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije u manastiru: Bez kamera, oči u oči, o najvažnijim nacionalnim pitanjima

V.N.

03. 08. 2023. u 13:00

PREDSEDNICI Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, već sat vremena razgovaraju o najvažnijim nacionalinim pitanjima i iskušenjima.

Foto: Instagram

Kako "Novosti" saznaju, njih trojica sastali su se u manastiru Osovica koji se nalazi u opštini Srbac u RS.

Foto: Instagram

Prema našim informacijama, važan razgovor odvija se bez prisustva medija, a planirano je da traje sve do polaska u Srbac, gde je za 17 časova najavljen obilazak novoizgrađenog vrtića.

Očekuje se da Vučić, Dodik i prvi po časti u SPC razmotre pozicije Srbije kada je reč o kosovskom čvoru, kao i da analiziraju očekivanja velikih sila u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe, na stolu bi trebalo da bude i tema snažnih pritisaka koje ovih dana trpi kompletno rukovodstvo Srpske, jer je stavljeno na crnu listu SAD, odnosno konstantne težnje pojedinih zapadnih država i bošnjačkih političkih krugova da se Banjaluka optuži za razgradnju Dejtonskog sporazuma, što predstavlja veliku opasnost za opstanak Republike Srpske.

Podsetimo, predsednik Srbije danas je otpočeo dvodnevnu posetu sunarodnicima sa druge strane Drine tokom koje će sutra u Prijedoru prisustvovati obeležavanju 28. godišnjice pogroma Srba u zločinačkoj akciji "Oluja", koju su izvele jedinice hrvatske vojske.

Inače, odluka rukovodstva u Srbiji i Srpskoj da se u tom gradu upriliči sećanje na više od hiljadu ubijenih i 250.000 proteranih Srba iz Hrvatske, naišla je na veliki otpor političkog Sarajeva.

Pogledajte više