OBRAĆANJE VUČIĆA I MILATOVIĆA: "U narednih 10 do 12 dana donosimo odluku ko će biti novi ambasador u Podgorici" (VIDEO)

Novosti online 10. 07. 2023. u 10:04 >> 10:09

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, a nakon završenih sastanaka dvojice predsednika, kao i delegacija, Vučić i Milatović su se obratila medijima.

Foto: Tanjug

Obraćanje Vučića

- Veliko mi je zadovoljstvo da ugostim predsednika Milatovića. Jačanje bilateralnih veza i tešnja saradnja je od uzajamne koristi. Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu, imajući u vidu veličinu zemalja. Za nas je CG izuzetno važan partner ne samo zbog ekonomije i brojeva već i tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana, velikog broja Srba koji žive u CG i obrnuto. Trudimo se da naše odnose unapredimo. Razgovarali smo o brojnim pitanjima - kazao je Vučić i dodao da je Milatoviću obećao da će Crna Gora dobiti dobru poziciju na Ekspu 2027.

- Već sam razgovarao sa ministrom finansija i obećao sam da će Crna Gora dobiti takvu poziciju - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

On je rekao da su razgovarali i o geopolitičkim i regionalnim problemima.

Predsednik Vučić je govorio i o izgradnji puteva i boljoj povezanosti dve zemlje, kao i o saradnji u oblasti energetike.

- Oni su najavili da žele terminal za tečni gas u Baru. Mi smo zainteresovani da to kupujemo i zato možemo odmah da pustimo čelične cevi za mernu stanicu da bismo preuzimali gas - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Znam da postoje u Crnoj Gori neki koji se trude da podignu strah od Srbije, da je Srbija ta koja nešto traži od Crne Gore. U čemu želite da učestvujete ok, u čemu nećete nemojte, nećemo da tražimo ako ne želite i zadovoljan sam što smo otvoreno razgovarali o mnogim pitanjima, na civilizovan način koji treba da gradi odnose dve zemlje - dodao je Vučić i istakao da je razmena sa Crnom Gorom veća za 16, 1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

-Želim da verujem da je moguće da govorimo o nečemu što će značiti iako će biti teško i iako ćemo ići dva koraka napred, jedan unazad, da postupno dođemo do boljih odnosa - naveo je srpski predsednik.

Foto: Tanjug

Obraćanje Milatovića

- Poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak u kontekstu naše regionalne politike. Prisustvo predsednika na inauguraciji, moja poseta Beogradu, predstavaljaju važne korake u našim odnosima - rekao je Milatović i dodao je da je Crna Gora najviše izvozila u Srbiju.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Milatović je rekao da je Srbija možda i najvažniji trgovinski partner Crne Gore.

- Srbija je Crnoj Gori najveći trgovinski partner. Udeo spoljnotrgovinske robne razmene sa Srbijom je u 2022. godini iznosio 18 odsto u našoj ukupnoj robnoj razmeni sa svetom. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. U strukturi noćenja stranih turista, u 2022. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad tri miliona noćenja, ili 25,5 odsto od ukupnog broja. S druge strane, Crna Gora je takođe među najvažnijim turističkim tržištima za Srbiju, i to šesto po redu najveće tržište, sa udelom od četiri odsto ukupno ostvarenih noćenja - rekao je Milatović.

Dodao je da je Srbija u prošloj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori.

- Iznos stranih direktnih investicija iz Srbije u 2022. godini je iznosio 137 miliona evra, što je udeo od 12 odsto od ukupne vrednosti stranih direktnih investicija - kazao je Milatović.

Paradoksalno je, istakao je crnogorski predsednik, da Crna Gora sa Srbijom nema diplomatski odnos na nivou ambasadora i nemaju zajedničke granične prelaze, dok ih zvanična Podgorica ima sa Albanijom i BiH.

Platni promet između Srbije i Crne Gore, ocenio je Milatović, predstavlja ozbiljnu barijeru, zajedničke mešovite komisije nijednom se nisu sastajale godinama unazad, a nije održana ni zajednička sednica vlada dveju država.

Foto: Tanjug

- Nas veže istorija i tradicionalna bliskost. Vrlo je važno da uz otvoren razgovor dodatno izgradimo poverenje. Zato smatram da je odgovornost na nama državnicima za poboljšanjem odnosa. Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora. Dobio sam uverenje od predsednika Vučića da će Srbija napraviti korak u tom pravcu vrlo brzo, a Crna Gora po formiranju vlade - rekao je Mlatović.

- Čvrsto verujem da integracija u EU nema inicijativu. Crna Gora je prijatelj Srbiji, upućujem javni poziv predsedniku da poseti Podgoricu - kazao je Milatović.

Odgovori na pitanja

O izručenju Svetozara Marovića

- Ja sam u našem razgovori izneo pitanje izručenja Svetozara Markovića Crnoj Gori na sto i od predsednika Vučića dobio odgovor da će se Srbija odgovorno odneti po tom pitanju - rekao je Milatović, odgovorivši na pitanje novinara TV Crne Gore povodom slučaja Svetozara Marovića.

-Ja ću drugačije malo da odgovorim na to - nadovezao se Vučić na ovo pitanje.

- Ja sam rekao da ćemo mi kao ozbiljna država uzeti u razmatranje posebno sve ono o čemu govori predsednik Milatović i da ćemo na ozbiljan načić dati utemeljene odgovore. Međutim, ovde se nameće drugo pitanje. Zašto se u našim odnosima odmah traži razlog da bi se onaj drugi okrivio za nešto ili nepoštovanje nekoga. A jeste li razmislili vi sa TV Crna Gora, boli li nas to što je CG protivpravno priznala otcepljenje bez povelje UN dela teritorije Republike Srbije? Da li nas je bolelo kad je proteran naš ambasasdor, a da nismo primetili ni valjan razlog za to? Ili uvek sve vidite iz sopstvene vizure, u kojoj je uvek neko drugi kriv. Ja nisam govorio o srpskom pitanju, ako niste primetili. Kako je moguće da od 28,73 posto Srba po zvaničnoj statistici imate samo 8 odsto zaposlenih u javnom sektoru? Mislite li da je to manje važno pitanje od Marovića? Ili mislite da je to potrebno da Srbiji Crna Gora može nešto da kaže. Može, Srbiji svi mogu sve da kažu. Nije Marović tabu tema, samo vas molim da se ponekad stavite u naše cipele i vidite kako to izgleda i iz srpskog ugla. 

Foto: Tanjug

O kupovini Prve banke

Predsednik Vučić izjavio je da su neistiniti navodi da će Poštanska štedionica kupiti Prvu banku iz Crne Gore.

- Kada je reč o kupovini Prve banke, koja je u vlasništvu Đukanovića, od strane Poštanske štedionice, reč je o notornoj neistini. To je i sama Poštanska štedionica, mislim, demantovala. Na takve neistine smo u Srbinji navikli - istakao je Vučić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

- Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema' - rekao je Vučić.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je venac na spomenik neznanom junaku na Avali i upisao se u knjigu utisaka.

Milatović je prvi crnogorski predsednik koji je otišao na spomenik Neznanom junaku na Avali i položio venac.

Milatović o KiM

- Vrlo je važno da sa najvećih državnih adresa stavljamo u fokus teme koje nas zbližavaju. Postoje i one gde nemamo iste stavove, naravno da je pitanje Kosova jedno od tih. Znate da je CG priznala Kosovo 2008. godine, ali moramo negde biti ljudi i dovoljno politički pismeni da razumemo poziciju Srbije. Ono što je meni važno jeste da se tenzije na severu KiM stave pod kontrolu i da dođe do deeskalacije. Sve to utiče na sve nas. Zaista iskreno podržavamo dijalog Beograda i Prištine. Nisam srećan zbog tenzija, pozivam i nastojanje Beograda da dođe do deeskalacije, Vučić je uradio dosta da do deeskalacije dođe, ali je za tango potrebno dvoje - kazao je crnogorski predsednik.

O dočeku Milatovića

- Dočekali smo ga kao malo koga, trudimo se da budemo dobri domaćini. Ovde kod nas u Srbiji svakome je dozvoljeno da kaže šta želi, na način koji želi, nikada se ni na koga nismo ljutili. Za nas je jedino uvredljivo ako nam neko kaže da nismo dobri domaćini, sve ostalo je pitanje politike, diskusije, razgovora i dijaloga - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na koji način i kako je dočekan predsednik Crne Gore.

- Želimo Milatoviću uspepan mandat, uvek je dobro došao kod nas, uveren sam da ćemo imati u naedna dva meseca zajedničku sednicu vlada - istakao je predsednik.

Tet-a-tet sastanak dvojice predsednika i razgovori delegacija

Nakon svečanog dočeka ispred Palate ''Srbija'', dvojica predsednika imala su tet-a-tet sastanak, a potom je usledio i plenarni razgovor delegacija dve zemlje, predvođen Vučićem i Milatovićem.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Svečani doček uz intoniranje himni i gardu

Milatović je svečno dočekan ispred Palate "Srbija", uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Večera za crnogorskog predsednika

Milatović je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji stigao u nedelju, a Vučić ga je ugostio je na večeri.

Prethodno je Milatović na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, poručio da, nakon poseta Evropskim institucijama i sedištu NATO u Briselu, dolazi u Beograd "u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje".

On je ranije rekao da je cilj posete jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje i da će u fokusu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom kao važnim ekonomskim partnerom.

Istakao je da će najvažniji segment posete biti ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora ambasadora u Beogradu.

Milatović će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Najavljeno je i da će crnogorski predsednik položiti cveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar“, a u čast Milatovićeve posete Ambasada Crne Gore prirediće i svečani prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu.

Pogledajte više