AMERIČKI SENATORI TRAŽE OD BAJDENA: Razmotriti podršku Prištini, nisu uzvratili na pozive za deeskalaciju

Tanjug

27. 06. 2023. u 00:56

GRUPA američkih senatora u pismu predsedniku SAD Džozefu Bajdenu izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova i Metohije, ističući da Priština nije odgovorila na napore SAD da deeskaliraju situaciju, zbog čega će, kako je navedeno, Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

Foto: EPA

-Cenimo diplomatske napore SAD za deeskalaciju krize, ali na ove napore posebno Kosovo nije uzvratilo. Kao posledica, spremni smo da razmotrimo promenu podrške Kongresa, ističe se u pismu Bajdenu u koje je Tanjug imao uvid.

Senatori ističu da su "zaprepašćeni" nedavnim akcijama koje su preduzele vlade Beograda i Prištine, donošenjem provokativnih odluka koje prete da potkopaju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa i normalizaciju situacije.

-Ovo uključuje nedavna hapšenja trojice službenika kosovske policije od strane srpskih vlasti 14. juna. Odbijanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim opštinskim izborima i akcije kosovske vlade u nasilnom pristupu opštinskim zgradama, rezultiralo je dramatičnom eskalacijom tenzija i nasiljem koje ugrožava krhki mir u regionu, poručili su senatori.

Oni su pozvali Bajdena da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza i nastavio napredak u implementaciji Ohridskog sporazuma.

-Podržavamo predlog Evropske unije Srbiji i Kosovu koji uključuje povlačenje preostalih gradonačelnika iz opštinskih zgrada na severu Kosova, obustavu policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada, raspisivanje novih opštinskih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o sprovođenju Ohridskog sporazuma, uključujući i Asocijaciju opština sa srpskom većinom na severu Kosova, poručuje se u pismu.

Senatori su pozvali američkog predsednika "da odloži prodaju vojne opreme" i da nastavi bezbednosnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, kao i da dostavi izveštaj Senatu koji potvrđuje "da obe vlade primenjuju uzdržanost kako bi izbegle bilo kakve radnje koje podrivaju bezbednost američkih snaga koje učestvuju u KFOR-u".

Kako se navodi, nedavno nasilje Srba nad KFOR-om na severu KiM, kao i odluke i kosovske i srpske vlade nastavljaju da eskaliraju umesto da deeskaliraju tenzije.

Pogledajte više