ZBOG OZBILJNOSTI SITUACIJE NA KiM: Episkop raško-prizrenski doneo odluku o pomeranju Vidovdanskog parastosa

Novosti online 24. 06. 2023. u 17:18

KABINET Episkopa raško-prizrenskog se oglasio se nadolazećem Vidovdanskom parastosu, koji će biti pomeren, a sve zbog teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, koji su poslednji par meseci izloženi teroru i samovolji Aljbina Kurtija i njegovog režima.

Arhiva

Saopštenje prenosimo u celosti:

"S obzirom na veoma tešku situaciju na Kosovu i Metohiji, gde naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i osećanju potpunog odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba, kao nadležni arhijerej sa punom pastirskom odgovornošću doneli smo sledeću odluku:

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine biće održan 28. marta u manastiru Gračanici nakon svete Liturgije. Smatramo da je ovakva odluka jedino odgovorno rešenje u situaciji u kojoj, mi i srpski narod u celini, nemamo elementarno poverenje da bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu trenutno može da obezbedi kosovska policija.

Eparhija raško-prizrenska će od KFOR-a zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave. Ističemo da prvi put, od završetka oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, donosimo ovakvu odluku, što pokazuje ozbiljnost sadašnje situacije, ali i naše potpuno nepoverenje u postojeće institucije u Prištini, koje su, nažalost, međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine."

BONUS VIDEO: VUČIĆ: Neću da razgovaram sa Kurtijem

Pogledajte više