ZAMKA VREBA BEOGRAD IZ 11. PAKETA: EU i G7 pripremaju nove mere usmerene protiv Ruske Federacije

S. Rovčanin Tomković

18. 05. 2023. u 11:37

IZ briselske i kuhinje Grupe G7 sprema se još jedan, 11. paket mera sankcija protiv Rusije, a u njemu se kao meta pominju i "treće zemlje" izvan Evropske unije kojima se "lepi" etiketa da zaobilaze odluke Unije, iako ih one ničim ne obavezuju.

Foto AP

U medijima se nezvanično pominje da je cilj ograničenje trgovine sa kompanijama iz Kine, Irana, Uzbekistana, Sirije, Jermenije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koje imaju poslovne kontakte sa Rusijom, ali bi se, šire gledano, ovaj aranžman mogao koristiti kao alat za pritisak i na našu zemlju, koja svakodnevno dobija poruke da promeni stav i pridruži se embargu.

U međuvremenu, iz Evropske komisije su podelili zabrinutost zbog "pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva" ciljajući na to da će ga uzimati Rusi. Kako su rekli, pratiće situaciju koja bi mogla da predstavlja rizike za javnu politiku ili bezbednost za EU, jer Srbija ima bezvizni režim sa članovima "kluba 27", a to bi onda mogli koristiti i oni koji dobiju naše pasoše. Pominju i da bi moglo doći do preispitivanja putovanja bez viza.

U tekstu nove ture sankcija se navodi da bi "sprečila zaobilaženje restriktivnih mera preko jurisdikcije trećih zemalja, Unija treba da usmeri svoje napore na jačanje bilateralne saradnje kroz diplomatski angažman i pružanje tehničke pomoći trećim zemljama". Navodi se i da "pre nego što stavi treću zemlju na listu obuhvaćenih ovom merom, EU treba da obavesti i zatraži stavove njene vlade na osnovu preliminarnih nalaza tehničke analize i nameravanih korektivnih mera." Nove sankcije biće objavljene tokom samita G7 koji će se održati od 19. do 21. maja u Japanu, a polemika se i dalje vodi, jer postoje zemlje u okviru EU koje su izrazile sumnju.

Kako je za "Novosti" rekao bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović, "svetska prestrojavanja nisu povod za bilo kakva kolebanja ili odstupanja od spoljnopolitičke strategije uravnoteženih odnosa sa svim zemljama i državama, koje Srbiju poštuju u svakodnevnoj praksi ravnopravne saradnje".

- Moramo da čuvamo naše odnose sa Rusijom i Kinom koji su nam velika podrška u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Kosova i Metohije. Znamo kakve su posledice sankcija, one ne škode političarima nego narodu i ispravan je naš stav da ih nikome ne uvodimo. Sankcije bilo koje vrste su najrigoroznije oružje Zapada za masovno uništavanje.

Diplomata sa dugogodišnjim iskustvom Branko Branković smatra da su pritisci neminovnost, ali i da pored toga Evropa sve više shvata da je uvođenjem sankcija Rusiji sama sebi napravila problem:

- Maltene su dozvolili da dovedu sebe do prosjačkog štapa. Jasno je da se stvara multipolarni svet posle sukoba u Ukrajini i Srbija treba da ostane verna poziciji poštovanja međunarodnog prava i da sedi isključivo na srpskoj stolici, što inače i radi.

Predsednik Aleksandar Vučić je do sada mnogo puta ponovio da, pored pritisaka spolja, ali i iznutra, Srbija ostaje pri zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost. Oni predviđaju da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao i svih drugih zemalja. Kao država koja je prošla kroz sankcije, ali i sledeći naše nacionalne interese Beograd se neće priključiti uvođenju mera Moskvi. Naša zemlja je u svim međunarodnim forumima podržala rezolucije koje su se donosile u vezi sa teritorijalnim integritetom Ukrajine.

Saveznici ne idu kod Putina

KOMESAR za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, koji zajedno sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto, predsedava Političkim forumom na visokom nivou u Sarajevu, rekao je da su EU "u doba agresije Rusije protiv Ukrajine, potrebni saveznici". Na pitanje o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji će se uskoro u Rusiji sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom, Varhelji je rekao da oni koji su saveznici EU, ne putuju u Moskvu:

- Što se tiče posete Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju.

Pogledajte više