PRE 10 GODINA LEČENJE U INOSTRANSTVU BILO SAMO SAN Majka borac: Prava za svoju decu treba da tražimo u institucijama, ne na ulici

Novosti online 17. 05. 2023. u 10:37

LEČENjE u inostranstvu je pre 10 godina bilo nešto o čemu se moglo samo sanjati. Zato ću 26. 5. 2023. godine podržati Srbiju, kaže Mina Mijailović, majka bolesnog deteta, navodeći razloge zašto će podržati skup „Srbija nade”.

Foto: Privatna arhiva

- Većina roditelja ne zna kako zaista izgleda briga o bolesnom detetu - ne mislim na onu decu koja imaju prehladu, ili bilo koje izlečivo stanje, već mislim na one sa stvarnim, hroničnim, retkim, ponekad i fatalnim bolestima. Često se govori o tome da država nije posvećena tom problemu, da nema stručnjaka ni finansijskih sredstava. Širenje neistina o tome dovodi nas u situacije koje su mukotrpne, često i sa fatalnim ishodima - navodi Mina.

Ova mama, potom, dodaje kako je lečenje u inostranstvu pre 10 godina bilo nešto o čemu se moglo samo sanjati. 

- Država je sve većim ulaganjima u istraživanje retkih bolesti i odlazak dece na lečenje u inostranstvo uspela da pomogne porodicama. Svaki uloženi trud, prvo nas kao roditelja, učenje, saradnja i pravilno informisanje vodi ka uspehu. Istina je da država šalje decu na lečenje. Preko 630 miliona dinara je do sada uloženo u lečenje pacijenata u inostranstvu. Fond se trudi da svoj deci i njihovim roditeljima pruži najbolje uslove lečenja i odgovarajuću ustanovu kako bi se svako dete vratilo srećno, bezbrižno i bez trauma. Sam proces je pravilnikom propisan da svako dete čija se bolest ne može lečiti u Srbiji, može se lečiti u inostranstvu i za to postoje jasna pravila. Postoji i protokol za hitne slučajeve, koji najugroženijoj deci ubrzava proces za prevoz u inostranstvo i na raspolaganju je avion Vlade Srbije - kaže ova mama.

- Jedan od načina da se borite za svoje dete, jeste da znate koja su njegova prava, a danas je to moguće. Mesto na kojem treba da tražimo prava za našu decu jesu institucije, ne ulica!
Zato ću 26. 5. 2023. godine podržati Srbiju, Srbiju koja čuva institucije - zaključuje Mina, "Mama Ratnica".
 

Pogledajte više