VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: Predat 9.401 komad oružja - Ispunićemo zahteve roditelja đaka iz "Ribnikara" (VIDEO)

Novosti online 12. 05. 2023. u 11:02

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Foto: Printskrin

Predsednik je govorio o merama koje Srbija preduzima, a tiču se bezbednosti građana.

- Uspeli smo u akciji prikupljanja naoružanja do sada prikupimo 9.401 komad oružja, više od 400.000 komada municije, 884 minsko-ekplozivna sredstva, od toga 711 bombi i zolja. Verujemo da će ovo biti najuspešnija akcija, biće dugoročna, na njoj nećemo stati. Kažu, ne ispaljuje pištolj metak već čovek, ali ako nema pištolj, zlo u glavi ne može da naškodi. Ljudi bez ikakvih posledica mogu da predaju oruže. Pokazaćemo građanima Srbije, da možete da vidite šta smo uradili - kazao je Vučić.

On je istakao da je prilikom predaje oružja bilo i incidenata, u smislu zaostalih metaka u cevi, ali da to nije bilo namerno.

"Ispunićemo sve zahteve roditelje iz OŠ "Vladislav Ribnikar"

- Juče je Ana Brnabić imala sastanak sa predstavnikom Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar". Svih njihovih sedam zahteva smo u potpunosti spremni da ispunimo. Razgovaramo sa stručnjacima, ali pre svega sa decom i roditeljima - istakao je predsednik, koji je dodao da će biti angažovani najbolji svetski stručnjaci koji će raditi, zajedno sa domaćim stručnjacima, na pružanju pomoći deci i roditeljima.

Vučić je dodao da je već uplaćen novac za dodatne troškove.

- To je 156 psihologa. Moram da zahvalim psiholozima. Njih 250 se prijavilo i žele da pomognu svima koji su ugroženi - rekao je on.

Foto: Printscreen TV Pink

O slanju policije u škole

- Posebno sam zadovoljan šta smo uspeli sa slanjem policije u škole. Svi se osećaju neuporedivo sigurnije. Moramo 2.500 novih policajaca da zaposlimo. Sprečićemo 80 posto vršnjačkog nasilja. Siguran sam da će se i roditelji i deca osećati sigurnije. Jutros je Orlić imao sastanak, imaćemo i sednice parlamenta - naveo Vučić.

O sastanku sa Lajčakom

- Danas sam razgovarao sa Miroslavom Lajčakom. Veoma sam zabrinut zbog situacije na KiM, posebno na severu. Zabrinutost proističe iz strastvene potrebe Kurtija da izaziva rat i sukob, sukob u kome bi on bio neki heroj - kazao je Vučić.

On je dodao da je zabrinut i zato što Priština misli da može nasilno da zauzima određene prostorije.

Vučić je naglasio da je naročito zabrinut jer se u Kvinti prave nevešti i naivni jer im je, kako je naveo, ponekad tri odsto izašlih dovoljno za legitimne izbore.

O samitu u Rejkjaviku

Predsednik je kazao da neće ići u Rejkjavik.

- Znate da smo podneli amandman u kome smo tražili da između dve zapete piše "kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije" tražili smo "kao i svih drugih članica Saveta Evrope", da im olakšamo, da čak i ne pominjemo Republiku Srbiju direktno, samo to da dodamo. To je toliko principijelno i malo, to bi trebalo da pripada svima. A onda smo shvatili, u stvari, posebno na insistiranje Nemačke, da teritorijalni integritet postoji za one čiji teritorijalni integritet priznaju oni, a ne UN. Tako da njihova želja će biti da se štiti teritorijalni integritet tamo gde njima odgovara - objasnio je Vučić i dodao:

- Doneo sam odluku da Srbija bude tamo predstavljena na najnižem nivou. Dakle, ja neću ići u Rejkjavik i Srbija neće glasati za njihovu deklaraciju, već ćemo biti uzdržani.

O kampanji u hrvatskim medijima

- Iznenađen sam velikom popularnošću mene u Zagrebu i Hrvatskoj. Svi tekstovi su im besmisleni. Kažu da nisu ljubomorni, tamo se živi bolje. Ta razlika se smanjuje, na to sam ponosan - kaže Vučić.

Foto: Printscreen TV Pink

O skupu 26. maja

- Ja sam se tih praznih priča naslušao i 2019. Taj skup je organizovan uoči važnih političkih odluka. Mi nećemo tada da zloupotrebljavamo ničiju tragediju. To je skup ujediniteljski, a ne skup podela. Mi nismo zakazivali skupove ni za 12. ni za 14. već mnogo unapred, kada nema nijednog skupa zakazanog. Nije reč o kontramitingu. Biće gužva ali nećemo da zaustavljamo saobraćaj niti ikoga da maltretiramo. Da kažemo šta je plan za budućnost. Neki drugi su donosili odluku kako i kome da otkinu glavu. To pravi ozbiljnu razliku - rekao je predsednik.

Zašto nije otišao do OŠ "Vladislav Ribnikar" da zapali sveću

Predsednik je izjavio da se nije pojavio u OŠ "Vladislav Ribnikar" jer je sveću zapalio u crkvi.

- Išao sam u crkvu da zapalim sveću, nisam smatrao da od toga pravim predstavu i kačim na društvene mreže. Svakome sam izrazio saučešće, barem 10 puta - kazao je predsednik, odgovarajući na pitanje novinara zašto nije otišao u školu da zapali sveću.

O protestu opozicije

- Uloga opozicije u društvu je da kritikuje vlast, nudi rešenja i alternativu. Da li mislim da je Milovan Brkić predstavnik opozicije? Mislim da je ideolog. Citiran je bio bezbroj puta, bukvalno je postao njihov ideolog. Organizator, gospodin Milivojević, čovek koji je pozivao na skup, pretio je da će u šahtu završiti deca njegovih protivnika. Razgovaraću sa njima kada god budu hteli da razgovaraju. Nasilje je u politici kada maltretirate građane i ne date im da putuju. Sloboda kretanja je Ustavom zagarantovana. A onda ćete da kažete da MUP nije dozvolio da blokiraju Gazelu. Kome vi prodajete te trikove? Mi ćemo se okupiti, i Beograđani i svi ostali građani Srbije. Mi ćemo se okupiti, pretpostavljam da nećemo uspeti da skupimo 50.000 kao što su neki skupili zloupotrebljavajući tragediju - naveo je Vučić.

Foto: Printskrin

O današnjim protestima

- Ja sam seljak, ne stidim se, iako sam rođen u Beogradu. Ali je zato Srđan Milivojević urbani tip. Jedino što ne razumem odakle pravo nekom da maltretira građane. Maltretirajte ljude, da narod vidi koliko uživate u tome. Trudimo se da ne primenjujemo silu. Mi smo demokratiju doslovno shvatili, kao i brigu o našim građanima, za razliku od onih koji bi ponekad da nam drže lekciju o demokratiji - kazeo je predsednik Vučić.

"Kurti za sutra planirao upad u Zvečan"

- Ušli smo u začarani krug. Kurti ne želi da formira ZSO. Kurti je za sutra planirao upad u Zvečan, jer je njegov kandidat navodno pobedio. Lajčak je zabrinut, razgovarao je sa Srbima. On je video odlučnost Srba da se suprotstave teroru. Nije kao ja, ali je svakako zabrinut. Ostaće upamćeno da se jedna mala slobodarska zemlja držala međunarodnog javnog prava i da njihov predsednik nije hteo da učestvuje u farsama i ide na Island. Nikome nećemo dozvoliti da gazi naš narod - poručio je Vučić.

O tekstu u Njujork tajmsu

Predsednik je izjavio, komentarišući tekst "Njujork tajmsa" u kojem se on i država povezuju sa klanom Veljka Belivuka, da je odlično shvatio poruku i od koga ona dolazi.

- Ne može to niko da zna bolje od mene. Da li ste vi svesni o čemu govorite? Predsednik je razgovarao i sastajao se sa njima, kupovao mlin za meso i šta već. Šta radite, kakve su to besmislene bajke i priče? - upitao je Vučić.

- Nisam naročito fasciniran ni njihovim istraživanjem, još manje sam fasciniran strahom koji su mi uterali u kosti i da vodim računa kako ću da se ponašam po pitanju i KiM i Rusije u budućnosti. Oni rade svoj posao, mi svoj posao. Odlično sam razumeo poruku, shvatio sam od koga dolazi, ne možete to u 'Njujork tajmsu' da objavite tek onako, zna se ko o tome odlučuje - zaključio je predsednik.

Pogledajte više