SRPSKA LISTA: Zahtevamo da KFOR, EULEKS i predstavnici međunarodne zajednice najhitnije spreče primenu nove Kurtijeve odluke

D. Z. 28. 04. 2023. u 12:52

SRPSKA lista najoštrije je osudila, kako se navodi u saopštenju za javnost, nelegalnu i nelegitimnu odluku donetu od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Severnoj Mitrovici da se izvrši otvaranje glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, kojom se krši Briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir na ovom prostoru.

Foto: Tviter/@admirim

Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju - navodi se u saopštenju Srpske liste povodom odluke odbornika SO Severna Mitrovica da se nadležnima uputi zahtev o otvaranju glavnog mosta na Ibru za saobraćaj i oslobodi prostor oko tog mosta. Ova nelegalna i nelegitimna odluka koju su usvojili kvaziodbornici, bez ikakvog legitimiteta među građanima, prema navodima Srpske liste, imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima.

- Ujedno ona je nastavak okupacije severa od strane Aljbina Kurtija, koji se uživeo u ulogu okupacionog gaulajtera. Zahtevamo da KFOR, EULEKS i predstavnika međunarodne zajednice najhitnije spreče primenu ove odluke, daju prostor da se u dijalogu rešavaju otvorena pitanja, a time i sačuva mir na ovim prostorima. Sprečavanje ovakvih poteza Prištine, i Kurtijevih odbornika bilo bi u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice da se zaustave sve akcije koje podrivaju proces dijaloga - zaključuje se u današnjem saopštenju za javnost Srpske liste.

Pogledajte više