BITKOM ZA STATUT ZSO ČUVAJU SE PRAVA SRBA: Šta se očekuje na narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine

S.Rovčanin Tomković

06. 04. 2023. u 10:46

UPRAVLjAČKI tim koji čine predstavniici srpskih opština sa Kosova i Metohije trebalo bi da, na sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, predstavi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština. Tekst je gotov još od 2018. godine, mandat na otpočinjanju pisanja Statuta upravljački tim je dobio od Evropske unije, a na osnovu dogovora koji su postignuti 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ali će sada imati "premijeru" u javnosti.

Foto: D.Z.

 Ovaj red vožnje potvrđen je još jednom na tehničkoj rundi dijaloga pre dva dana tokom razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i predstavnika Prištine Besnika Bisljimija.  

Prema saznanjima "Novosti" zatim se očekuje da dve strane u dijalogu Beograda i Prištine, iznesu svoje stavove o nacrtu Statuta. Priština je, inače, po prvi put prihvatila da razgovara o konkretnim koracima za formiranje ZSO.  

U tekst Upravljačkog tima pretočene su sve tačke sporazuma koje predviđaju da ZSO čine opštime sa većinskim srpskim stanovništvom, da ima predsedika, statut, skupštinu, savet i odbor, administraciju i kancelariju za žalbe, te da su joj glavni ciljevi jačanje lokalne demokratije, vršenja punog nadzora radi razvoja lokalne privrede, u oblasti obrazovanja, unapređenja primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, koordinisanja urbanog i ruralnog planiranja, usvajanje mera zbog poboljšanja lokalnih uslova života povratnika na Kosovu...

 - Zajednica će raditi sa centralnim vlastima u skladu sa načelom međusobne saradnje i razmene informacija, promovisaće interese srpske zajednice, ima pravo da predlaže dopune zakona i drugih propisa, da pokrene ili učestvuje u postupcima pred nadležnim sudovima, uključujući i pred Ustavnim sudom i protiv svih akata ili odluka svake institucije koje utiču na vršenje nadležnosti ZSO - deo je sporazuma o ZSO.

 ZSO treba da ima pravo na imovinu, da bude suvlasnik kompanija koje pružaju lokalne usluge iz delokruga ZSO, da zaključuje ugovore, uključujući i one o radu.  

 PARE I IZ BEOGRADA

 U delu koji se odnosi na budžet, predviđeno je da ZSO ima svoju kasu, da se finansira preko dopsinosa članica, prihoda i sredstava od usluga koje pruža ZSO, njena preduzeća ili od imovine i transfera sredstava centralnih vlasti. Takođe, puniće se od priloga, bespovratnih zajmova i donacija kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i međunarodnih, kao i iz Republike Srbije. ZSO je oslobođenja plaćanja poreza.

Prema dogovoru, ZSO se može raspustiti samo odlukom njene Skupštine, koja je usvojena dvotrećinskom većinom opština članica. Ima pravo na svoje zvanične simbole, grb i zastavu, a u skladu sa zakonima tzv. Kosova.  

IZBEGLI TERMIN  

NA sastanku na tehničkom nivou, prema saznanjima "Novosti" usaglašen je i termin koji će se koristiti u Deklaraciji o nestalim osobama. U pitanju je "forcibly disappeared" (nestali pod prinudom).  - To je važno zbog porodica svih onih koji se i dalje vode kao nestali. Dodao bih a smo posebno vodili računa o svim terminima i da nismo prihvatili termin "nasilni nestanak", zato što smo vodili računada ne ugrozimo interese države Srbije - kaže Petković.  Termin "nasilni nestanak" (enforced disappearance) nalazi se u međunarodnoj konvenciji i na osnovu njega, da je prošao, na Srbiju bi se mogao svaliti teret svih nestanaka na KiM, što je Srbija prozrela i osujetila.

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.rekao je da će Evropska unija podržaće na narednom sastanku "na najvišem nivou tekst Deklaracije o nestalima, koji su glavni pregovarači Beograda i Prištine postigli na sastanku u Briselu".  - Dogovor koji je postignut na sastanku glavnih pregovarača o Deklaraciji o nestalima prvi je korak. Mi ćemo ga podržati na narednom sastanku koji ću sazvati. Obe strane moraju izbegavati bilo kakve eskalacije, a u toku je sprovođenje onoga na šta su se Beograd i Priština obavezali na svom evropsku putu. Srbija i Kosovo obavezali su se na sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije odnosa i o njegovom Aneksu. EU očekuje od obe strane da se posvete svim obavezama iz sporazuma, i da što pre započnu sa njegovom implementacijom - napisao je Borelj na društvenoj mreži Tviter.  

Inače, državni vrh Srbije je više puta ponovio da je Beograd otvoren za razgovore, ali da se jasno znaju naše "crvene linije" - nema priznavanja lažne države niti stolice za Prištinu u Ujedinjenim nacijama. Takođe, naša strana je insistirala na tome da prvo treba da se sprovede formiranje ZSO, jer je Priština tu obavezu preuzela još pre deset godina, pa se onda može razgovarati dalje . 

Pogledajte više