LAJČAK: Sa Šoleom o dijalogu i sastanku Petkovića i Bislimija u Briselu

Tanjug

05. 04. 2023. u 00:21

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je informisao specijalnog savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea o sastanku glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bislimija u Briselu.

Foto N. Skenderija

Lajčak je na Tviteru naveo da su se on i Šole saglasili da je potrebna hitna primena postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

- Dobro je razgovarati o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta. Obavestio sam ga o dijalogu i današnjem sastanku glavnih pregovarača. Saglasili smo se oko potrebe hitne implementacije u dobroj volji - naveo je Lajčak.

Prethodno je u utorak Šole objavio na Tviteru da je sa Lajčakom razgovarao o snažnoj podršci koju SAD daju pregovorima Beograda i Prištine.

- Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU o našoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između (tzv.) Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU - naveo je Šole na Tviteru.

Petković je u utorak, nakon sastanka sa Bislimijem i Lajčakom, rekao da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima. 

Pogledajte više