BRNABIĆ: Besmislena izjava Kurtija da Otvoreni Balkan nije po pravilima EU

Novosti online 31. 03. 2023. u 13:40

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je besmislena izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da inicijativa Otvoreni Balkan nije po pravilima Evropske unije.

Foto: Tanjug

Brnabićeva je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, a odgovarajući na pitanja novinara, kazala da su uglavnom konkretni projekti u okviru Otvorenog Balkana isti kao što se sprovode u okviru CEFTA ili Berlinskog procesa.

Kako je pojasnila, razlika je u dve stvari - prvo da je Otvoreni Balkan autohtona inicijativa koju su pokrenule zemlje regiona same, a druga je ta što u okviru Otvorenog Balkana ne mora da postoji konsenzus da bi se neke stvari implementirale.

- U ostalim inicijativama morate da imate konsenzus svih učesnica, što usporava sprovođenje projekata. Mi u Cefti poslednje dve godine nismo imali nijedan sporazum jer je sve sporazume blokirala Priština. U okviru inicijative Otvoreni Balkan tako nešto nije moguće - kazala je Brnabićeva.

Kako je navela, čak i kada bude više članica i neko misli da projekat nije u njihovom interesu, mogu da ne učestvuju, ali ne da spreče sve ostale da to urade.

- Ako Kurti kaže da nije po pravilima EU, onda znači da ni Berlinski proces nije po pravilima EU. To je sasvim u skladu sa osnovnim principima EU, ali to dovoljno govori o Kurtijevoj političkoj ispravnosti i iskrenosti. Mislim da mu to nije dobar potez za veliki deo albanskog stanovništva i privrede - rekla je Brnabićeva.

Komentarišući zapadnobalkansku četvorku, Brnabićeva kaže da je tokom razgovora razumela da tu nema ničega.

- To nije ništa formalno, bio je jedan sastanak, nakon sastanka se neko slikao. Severna Makedonija je zemlja sa kojom nemamo otvorenih pitanja, Makedonci su naša braća - kazala je Brnabićeva.

Kovačevski: Građani Severne Makedonije, Srbije i Albanije osetili benefite "Otvorenog Balkana"

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da su građani i poslovna zajednica kako zemlje iz koje dolazi, tako i Srbije, ali i Albanije, već osetili benefite koje donose regionalne inicijative poput Berlinskog procesa, Otvorenog Balkana ili CEFTA.

Kovačevski je kazao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" originalna i da je zasnovana na četiri slobode na kojima se zasniva EU.

- U toj inicijativi dominira ekonomija i ekonomske teme, a ne političke. Mi kao države nemamo otvorenih političkih pitanja, a svaka inicijativa ima kritičare - kazao je Kovačevski odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što kritičari te inicijative navode da Srbija ima najveće koristi.

Kako kaže, činjenice su da od te inicijative postoje ekonomski benefiti.

- To koliko je Severna Makedonija povećala uvoz, povećan je broj turista, smanjeno je vreme transporta, to su činjenice. Inicijativa daje rezultate - kazao je.

Kovačevski kaže da smatra da nema veće gluposti od granica. Kako navodi, države na Balkanu nekada nisu imale granice, a sada imaju.

- Ako sada izađete na Horgoš, granice nema do Skandinavije, a na Balkanu su na svakih 100 kilometara. Ne volim unapređenje granične kontrole, Zapadni Balkan zamišljam kao region bez granica, integrisan u EU - kazao je Kovačevski.

Pogledajte više