OD STEPINCA NA SILU ŽELE DA NAPRAVE SVECA: Cilj izložbe u Evropskom parlamentu o kardinalu iz epohe NDH je da se kanonizacija otkoči

M. STANOJKOVIĆ

23. 03. 2023. u 09:05

VELIČANjE kardinala iz epohe NDH Alojzija Stepinca, na konferenciji održanoj u njegovu čast u Evropskom parlamentu, upriličeno je s namerom da se ponovo aktuelizuje pitanje njegove kanonizacije, a koje je trenutno skinuto s dnevnog reda Vatikana. Uz to, Zagreb očekuje da Srbija ima pomirljiv ton i retoriku koja će dopustiti prostor za "njihove argumente" za istorijsku rehabilitaciju vikara ustaške vojske.

Foto Vikipedija

Hrvatska evroposlanica HDZ Željana Zovko, u čijoj režiji je skup sazvan, istakla je po završetku događaja, da joj je čast što je "doprinela rasvetljavanju istorijske istine koja bez dileme potvrđuje svetost blaženog Stepinca". Ona je zatražila da se proces proglašenja Stepinca za sveca otkoči i privede kraju.Uprla je prst u Srpsku i Rusku pravoslavnu crkvu:

- Taj je proces zakočen 2016. zbog političke odluke Svete stolice da nastavi približavanje pravoslavnoj crkvi, ne bi li stigli do Moskve. Ja sam i članica grupe za međureligijski dijalog u EP i pozvana sam kao članica i Hrvatica, da apsolutno to razjasnimo. Mislim da će ovo pomoći međureligijskom dijalogu i svim onim nevernicima koji moraju krenuti dalje - navela je Zovko u Briselu.

Njeno viđenje istine, pozvan je da potkrepi i britanski istoričar Robin Haris, koji je bio učesnik konferencije. On je, tom prilikom, optužio Srbiju za koristi pi-ar strategiju kako bi "ljudi zaboravili na ono što se dogodilo devedesetih, a da se koncentrišu na događaje iz 1940".

- Kad je Stepinac 1998. proglašen blaženim, to se SPC i Srbiji nije svidelo, ali su prešli preko toga. Kad je postalo jasno da će biti kanonizovan, patrijarh Irinej je poslao pismo novom papi i siguran sam da je bio iznenađen što ga je trenutni papa shvatio ozbiljno. Da je Stepinac bio kanonizovan, sve bi to bilo zaboravljeno kao međunarodno pitanje. To je pi-ar startegija, ali na to ne smemo pasti - rekao je britanski istoričar uoči konferencije.

Zbog održavanja skupa kojim se izvrću istorijske činjenice i otvaraju bolna poglavlja iz prošlosti, reagovala je i diplomatska misija Srbije pri EU. Protestno pismo stiglo je i od Instituta "Diana Budisavljević", NVO i istoričara iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sećanja na stradanja u NDH, koji su u 12 tačaka objasnili zašto Stepinac nije žrtva komunističkog ni ustaškog režima. Oni su izrazili nadu da će EP sprečiti reviziju istorijskih činjenica i čuvati dostojanstveno sećanje na stradanje oko 74.000 dece, od čega 20.000 samo u Jasenovcu. Stepinac, kažu, nikada nije digao glas da zaštiti pre svega one najmlađe.

- Potpuno sam slomljen spremnošću EP i evropskih poslanika da podrže inicijativu. Bio sam svedok mučenja i zverstava ustaša koji su bili blagosiljani od Stepinca, išli u zverske pohode čineći razne zločine protiv čovečnosti. Apelujem na evroposlanike da hrvatskim kolegama budu putokaz i da pomognu da se vrate izvornim načelima hrišćanstva i da ne pokušavaju rehabilitaciju osvedočenih ratnih zločinaca - rekao je Gojko Rončević, osnivač Instituta "Diana Budisavljević", koji je kao dečak bio zatočen u logoru Jastrebarsko.

ZUROF: podržavao pavelića

DIREKTOR Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof oglasio se uoči konferencije i poručio da "svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast NDH jeste sramota i da mu se treba suprotstaviti."
- Stepinac koji je podržavao NDH i vođu njenih masovnih ubica Antu Pavelića, koji je bio odgovoran za pokretanje tri genocida - nad Srbima, Jevrejima i Romima, zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da se hvali.

Prema mišljenju akademika i istoričara Ljubodraga Dimića, ono što je život Stepinca do 1945. godine poništava svaku mogućnost da bude proglašen za sveca. On navodi da danas možemo da dajemo političke izjave, ali naučna istina o prošlosti je jedno, a pokušaji političkog tumačenja su drugo.

- Nauka ga vrednuje kao čoveka koji je najdirektnije participirao sa ustaškom vlašću od trenutka kada ona stupa na scenu do trenutka kada sa nje odlazi. Ako hrvatska poslanica smatra da proces izbora Stepinca treba dovesti do kraja, ona sigurno i misli da je reč o svecu, ali činjenice osporavaju mogućnost da takav čovek bude svetac. Za razliku od sadašnjeg pape, radikalno desno krilo u Rimokatoličkoj crkvi koje predstavlja hrvatska crkva, pokušava na silu da proglasi Stepinca za sveca. Mislim da će Rimokatolička crkva taj proces u nekom trenutku u budućnosti nastaviti.

Pogledajte više