U EP IPAK ODRŽANA KONFERENCIJA O ZLOČINCU: Oda Stepincu u sedištu EU

G.Č. -M.St.

22. 03. 2023. u 11:38

SKANDALOZNA konferencija o liku i delu osuđenog zločinca, kardinala Alojzija Stepinca, u režiji hrvatske evroposlanice Željane Zovko, ipak je održana juče u prostorijama Evropskog parlamenta.

Foto Vikipedija

Skup pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade" okupio je govornike koji su dali osvrt na život i zaostavštinu nadbiskupa iz epohe NDH, a predstavljena je i knjiga o njemu autora Hrvoja Škrleca.

Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji reagovala je tim povodom i izrazila žaljenje zbog isticanja lika Stepinca - imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "našoj zemlji otvara bolna poglavlja iz prošlosti".

U pismu naše misije, navodi se da je za sve građane Srbije, kao i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinima nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata, kao i da je pozdravio osnivanje NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

- Kao što je već poznato, za navedeno je osuđen na 16 godina zatvora po završetku rata, u Zagrebu 1946. godine. Proces njegove kanonizacije je kontroverzno i otvoreno pitanje i za odnose Katoličke crkve, Svete stolice i SPC. Smatramo da su to dovoljni razlozi koji iziskuju potrebu da se njegov lik i istorijsko delo ne ističu u EP, kao i da konferencije poput ove ne mogu da doprinesu unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske i prevazilaženju razlika.

U reagovanju je obrazloženo i da je "svima više nego ikada potrebno uravnoteženo i celovito predstavljanje složenih istorijskih događaja i ličnosti, kao i da je "Srbija posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa Hrvatskom".

Pogledajte više