ORLIĆ SA PREDSEDNIKOM ODBORA ZA SPOLJNU POLITIKU BUNDESTAGA: Zahvalnost Nemačkoj na podršci evropskim integracijama

M.S.

21. 03. 2023. u 16:50

PREDSEDNIK Skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihaelom Rotom i iskazao zahvalnost Nemačkoj na ukazanoj podršci evropskim integracijama Srbije navodeći da je u okviru sprovođenja reformskog procesa u našoj zemlji potvrđen značajan napredak u svim oblastima.

Foto: Tanjug

Orlić je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

- To je u ovom trenutku najvažnije, kao i da se obezbedi poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji i bezbednost za njihove živote, koje opasnim i neodgovornim postupcima a Kurti svakodnevno ugrožava - naglasio je Orlić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

- Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80.000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100.000. Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti - rekao je Orlić.

Rot je pozdravio napore Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u uniji evropskih zemalja i naglasio značaj nastavka ispunjavanja obaveza i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, te ukazao na važnost prilagođavanja spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije.

Pogledajte više