HRVSTAKI MINISTAR POZNAT PO SKANDALOZNIM IZJAVAMA: Zagreb podržava stolicu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, nudi svoje znanje

M.St.

07. 03. 2023. u 16:47

HRVATSKI ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da "zvanični Zagreb snažno podržava pristupanje tzv. Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju".

Foto: Iakovos Hatzistavrou / Pool via AP/Depositphotos

Grlić Radman je to rekao tokom sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore u privremenim prištinskim institucijama Donikom Gervalom-Švarc tokom njene prve posete zvaničnom Zagrebu.

On je izrazio spremnost Hrvatske da Prištini pomogne svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima.

On je pozdravio, kako se navodi, "predanost kosovske vlade evropskom putu Kosova i nastavku sprovođenja reformi".

Govoreći o političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, uključujući dijalog Beograda i Prištine, Grlić Radman je kazao da je "Evropski put svih šest država Zapadnog Balkana, na osnovu individualnog pristupa i doslednog i potpunog ispunjavanja svih kriterijuma, jedini ispravan put''.

Gervala-Švarc je kazala da Hrvatska nije samo strateški partner nego i vrlo blizak prijatelj Prištine.

Prema njenim rečima, Zagreb i Priština dele zajedničku dugačku istoriju koja uključuje i borbu za nezavisnost od Jugoslavije, komunističke diktature u kojoj je, kako je navela, "ekonomsku i političku dominaciju imala Srbija".

Pogledajte više