DOŠAO OVDE KAO GOST, A ŽELI DA NAM DIKTIRA TEMPO: Najbahatija izjava šefa delegacije EU u Srbiji dosad

Tanjug 06. 03. 2023. u 16:17

ŠEF delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre ocenio je danas da nije vreme da se kasni sa donošenjem važnih odluka i naglasio da će EU odgovoriti na pravi način ako vidi da Srbija i tzv. Zapadni Balkan u tom pravcu čine pozitivne korake.

Foto: Tanjug

- Mislim da nije vreme da se kasni sa nekim odlukama, vreme je da se donose odluke da se prave pravi izbori, da se shvati gde je budućnost i dela u tom pravcu. Ako se tako radi, krene u rešavanje problema, ako to EU vidi, odgovoriće na pravi način - rekao je Žiofre na 30. jubilarnom „Kopaonik biznis forumu“ na panelu „Budućnost EU i Zapadnog Balkana“ na kojem su govorili ambasadori Francuske, SAD i Nemačke Pjer Košar, Kristofer Hil i Anke Konrad.

Prema Žiofreovim rečima, takozvani Zapadni Balkan je danas sa svim problemima drugačiji nego što je bio.

- Situacija se promenila ekonomski, region je totalno vezan za EU, EU je glavni trgovinski partner, studenti mogu da se kreću, da idu u EU, potpuno je drugačija slika i pored svih problema - tvrdi on i dodaje da su se ipak posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini stvari promenile i da zato treba doneti odluke koje će to izmeniti.

Ali, posle 24. februara kao da smo u drugom svetu, rekao je ambasador i dodao da zna i da se zna šta se desilo 1991. kada je došlo do izuzetnih istorijskih ubrzanja, ali da je pitanje da li se pravilno tumači taj istorijski momenat.

Pogledajte više