POZADINA SUTRAŠNJE LITIJE: Pravoslavna mobilizacija kao zloupotreba SPC

Novosti onlajn

04. 03. 2023. u 20:50

DIPLOMATSKI triler u Briselu, tokom kojeg predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pristao da potpiše plan EU za Kosovo, koji, između ostalog, podrazumeva i da se Beograd ne protivi članstvu lažne države u UN, postao je plodno tle za razne političke mešetare sa oba ideološka pola, ali i za egzotične nacionaliste koji žele da ugrabe “svojih pet minuta”.

Foto: Novosti

U ovoj trećoj grupi su ekstremisti okupljeni oko funkcionerke Dveri Nade Gladović i udruženja Lekara i roditelja za nauku i etiku, koji pokušavaju da izvedu manipulaciju kako za sutrašnju "litiju za Kosovo i Metohiju" imaju podršku SPC i njenog patrijarha.

Naime, ova  grupa sačinila je i u javnost pustila plakat sa centralnim naslovom - “Pravoslavna mobilizacija!” na kome pokušavaju da prikažu postojanje sinhronizacije i povezanosti jučerašnjeg molebana SPC u Hramu Svetog Save, sa njihovom sutrašnjom litijom koja će započeti ispred Patrijaršije, a onda ponovo sa liturgijom i predavanjem na kojima će Njegova svetost Porfirije govoriti u Hramu Svetog Save. 

Prema informacijama “Novosti” iz SPC, to je opsena i opasna manipulacija, jer pomenuto udruženje “svoju ekstremističku delatnost pokušava da udene između nekoliko redovnih aktivnosti SPC, koja nipošto ne podržava njihove destruktivne akcije. Štaviše, patrijarh Porfirije se juče tokom molebana jasno i snažno ogradio od svih takvih i sličnih oblika manipulacija i još jednom u potpunosti objasnio ulogu i poziciju SPC po pitanju Kosova i Metohije – navode izvori “Novosti”.

Foto: Novosti

Podsetimo, prvi po časti u SPC juče je poručio “da niko ne treba Crkvu da uči i da objašnjava šta je Kosovo i kako Crkva treba da postupa na Kosovu i oko Kosova, niti da iko dobronameran može da zapita šta Crkva misli o Kosovu i zašto se Crkva o Kosovu ne oglašava”.

Foto: Novosti

- Pored onih, moramo reći, dobronamernih, koji ipak iz raznih razloga samo biće, poslanje i misiju Crkve naprosto ne razumeju ili bi pak hteli da je po svojoj slici i prilici kroje, najinteresantniji su nam oni koji takva pitanja postavljaju – ali i oprostićete mi što ću iskreno reći – Crkvu iz dubine duše preziru. Njima se – i opet mi oprostite na izrazu – kosa na glavi diže kada crkvu, hram, i na fotografiji vide. Kad se oni pitaju zašto Crkva ćuti, nama je, najblaže rečeno, zanimljivo.Takvi bi, iz samo njima
znanih razloga, u ovim teškim vremenima za nas i naš narod, a naročito na Kosovu i Metohiji, da još više među nama seju smutnju i haos. Hteli bi da među nama bude što više nesporazuma, razdora i svađa, hteli bi da jedni druge prozivamo, da niko ne pokaže ni elementarnu meru smirenja, makar u dane svete velike Četrdesetnice. Oni bi i Crkvu da upregnu da im bude – oprostite opet na izrazu – u njihovom programu besplatni izvođač
radova, da im izvodi radove u njihovom licemernom i nedobronamernom naumu. A mi isto tako dobro znamo da je mnogima među njima do Kosova i Metohije stalo isto onoliko koliko i do lanjskog snega. Naša se Sveta Pravoslavna Crkva, braćo i sestre, uvek i neumorno, ne samo oglašavala o Kosovu i Metohiji, nego je neumoljivo i neprestano svedočila i tvorila istinu o Kosovu.

Patrijarh je naveo i “da je najlakše na rečima i u večno ostrašćenoj atmosferi oslobađati Kosovo i mešati svoje želje i tegobnu realnost, koja najpre svakodnevno pritiska našu braću i sestre, naše sunarodnike sa Kosova i Metohije, ne vodeći računa o svim aspektima izuzetno teške i kompolikovane opšte globalne situacije.

 
Pogledajte više