VUČIĆ U TEŠKOJ POZICIJI: Predsednik danas u Briselu, "crvene linije" su jasne

Novosti online 27. 02. 2023. u 10:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nalazi se danas u nemogućoj poziciji u Briselu, ali je ipak rekao da Srbija ima jasne "crvene linije".

Foto: Tanjug

Nema Prištine u UN i nema priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo. Valja napomenuti da su to samo one "crvene linije" koje su javno saopštene, a posebno moramo imati u vidu da Priština ne želi da bilo šta ispoštuje i ne pristaje na bilo kakav kompromis. Kurti ne želi čak ni ZSO da formira, a to je preduslov svih daljih dogovora.

Potvrda načelne saglasnosti Beo­grada i Prištine oko francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, kao i pitanje Zajednice srpskih opština, očekuje se da danas u Briselu bude glavna agenda susreta predsed­nika Srbije Aleksandra Vučića i premijera pri­vremenih prištinskih institucija Aljbina Kur­tija, pod okriljem Evrop­ske unije.

I dok dok neodgovorni pojedinci u opoziciji kritikuju unapred, zaboravljaju da Vučić danas predstavlja Srbiju u Briselu i sve njene građane. Posle današnjih razgovora najtužniji će biti oni koji pokušavaju da se predstave kako su jako zabrinuti za sudbinu Kosova i Metohije, a u stvari se samo nadaju da će danas biti potpisana kapitulacija.

Ukoliko Vučić odbije pritiske, najsrećniji će biti deo opozicije okupljen oko Zdravka Ponoša, Vuka Jeremića i sličnih političara bez ikakvog legitimiteta koji će odmah zaboraviti na Kosovo i Metohiju i ponavljati staru mantru pokojne Demokratske stranke o "povratku u devedesete".

Takođe, potrebno je imati u vidu da su upravo oni doveli Srbiju u najtežu moguću poziciju za pregovore sa separatistima u Prištini. Niz katastrofalnih poteza u periodu od jednostranog proglašenja "nezavisnosti" Prištine, poput nespretno sastavljenog pitanja za MSP od strane Jeremića, pa do prebacivanja pregovora pod okrilje EU, postavljanja prelaza na Jarinju i Brnjaku, samo su neki od užasnih rezultata politike vlasti pomenute DS. Sada, isti ti očekuju od Vučića da ostvari neverovatan pomak unapred po pitanju Kosova i Metohije, posle niza njihovih grešaka. Nemoguće je očekivati da se u igru uđe u 80. minutu utakmice, kada je već 3:0 za protivnika i da se očekuje pobeda, a da nisi zadovoljan ni sa 2:3.

Da očekuje veoma težak sastanak, Vučić je juče u telefonskom razgovoru rekao specijalnom savet­niku u Stejt departmentu Dereku Šoleu. Predsed­nik Srbije istakao je i da je naša zemlja privržena miru i stabilnosti u re­gionu, te da je u tom kon­tekstu "spremna da radi na konceptu i primeni ponu­đenog plana uz jasno odre­đena ograničenja". Šole je, s druge strane, kazao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normaliza­ciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz, kako je naveo, primetan napre­dak ka dogovoru. Savetnik Stejt departmenta naveo je i da očekuje da budu pri­menjeni ranije potpisani sporazumi u procesu di­jaloga, što podrazumeva i uspostavljanje ZSO.

Pogledajte više