"NAŠI NEPRIJATELJI LIKUJU NAD OVAKVIM SLIKAMA": Potresne scene na pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji

D. Z. 18. 02. 2023. u 16:03

POLOMLjENI spomenici i groblja zarasla u korov slika su na većini pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji u sredinama u kojima ne žive Srbi. Raseljeni Srbi iz Đakovice i metohijskih sredina obišli su svoja groblja uovom gradu, Peći i Dečanima dok su Srbi iz severne Mitrovice organizovano obišli groblje u južnom delu grada u organizaciji Privremenog organa opštine Mitrovica.

foto D.Z.

Prištinsko groblje, jedno od najvećih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji danas je obišlo tek destak ljudi, uglavnom raseljenih u okolne srpske sredine, Gračanicu, Laplje selo...

- Ostavljeno nam je u amanet da makar na Zadušnice pominjemo pretke, obilazimo njihova grobna mesta i palimo sveće. Naši neprijatelji likuju nad ovakvim slikama koje mi šaljemo odavde, nažalost, oni jednostavno vide da svakim danom ovo sve više postaje zaborav. Žalosno je da pored četrdest i više hiljada Srba koji su živeli u Prištini danas na groblju nemamo ni desetinu koji su došli da obiđu grobove predaka - rekao je na ovom groblju prištinski paroh Staniša Arsić, dok Milorad Nikolić jedan od malobrojnih Srba koji još uvek živi u Prištini i koji je sa bratom obišao očev grob kaže da samo nekolicina Srba obilazi redovno crkvu svetog Nikole kao i gradsko groblje.

Osim sveštenika Vlajka Trajkovića sa porodicom Srba nema ni u Uroševcu, gde je zapušteno pravoslavno groblje na zadušnice obišla jedino Slađana Vukadinović koja opominje da su na slobodnoj površini na uroševačkom gradskom groblju Albanci u međuvremenu sazidali stambene zgrade ali da srpske grobove niko nije dirao.

- Iako se otac Trajko zalaže kod lokalnog komunalnog preduzeća da se groblje očisti, dobio bi odgovor da nema razloga da se čisti groblje ako niko ne dolazi - ističe Slađana dok su sliku sa polomljenim i oštećenim spomenicima zatekli Srbi iz severne Mitrovice koji su prevozom koji je organizovala lokalna samouprava obeležili zadušnice na groblju u južnom albanskom delu grada, ali i na groblju u Rudaru gde se posledinjh godina sagranjuju pokojni iz ovog grada jer mesta na groblju u južnom delu- više nema...

Na žalost u brojnim etnički čistim albanskim sredinama poput Podujeva, Vučitrna i drugih Srbi zbog bezbednosnih razloga ne obilaze groblja u gradskim i okolnim seoskim sredinama.

Pogledajte više