BLINKEN O EVROATLANTSKIM INTEGRACIJAMA LAŽNE DRŽAVE: Amerika ne krije da hoće da uvuče tzv. Kosovo u EU i NATO

Novosti online 17. 02. 2023. u 11:15

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken naglasio je, u čestitki povodom 15. godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, da normalizacija odnosa sa Srbijom, usredsređena na "međusobno priznanje", ostaje suštinska za jačanje bezbednosti i stabilnosti.

Foto: EPA

- Radujem se nastavku saradnje na našim zajedničkim prioritetima za jačanje bezbednosti i stabilnosti na Kosovu (i Metohiji) i Zapadnom Balkanu. Normalizacija odnosa sa Srbijom (Beogradom), usredsređena na eventualno obostrano priznanje, ostaje suštinska za ovo. Sporazum koji je nedavno predložen u okviru Dijaloga kome posreduje EU ima našu snažnu podršku i značajno će unaprediti vašu zemlju ka većoj regionalnoj stabilnosti i evropskim i evroatlantskim integracijama - istakao je on.

On je duboko zahvalan lažnoj državi što je "velikodušno ugostilo preseljene Avganistance" i što je osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i tzv. Kosova je ukorenjeno, naglasio je, u "međusobnom razumevanju, vrednostima i prijateljstvu između ljudi".

- Želim vam mirnu i uspešnu godinu koja je pred nama - zaključio je Blinken.

Pogledajte više