VLJOSA NA ISLANDU: Lobira kod predsedavajućeg SE za članstvo tzv. Kosova

D. M. 03. 02. 2023. u 17:01

NAKON što je aplikacija Prištine za članstvo u Savetu Evrope "skinuta" sa dnevnog reda Komiteta ministara u sredu, predsednica privremenih institucija u Prištini Vljosa Osmani brže-bolje je otputovala u dvodnevnu posetu Islandu, koji trenutno predsedava ovom organizacijom.

Foto: Tviter

Osmani se srela sa predsednikom Islanda Gudnijem Johanesonom, premijerkom Katrin Jakobsdotir i šeficom diplomatije Toldris Kolbrun, sa kojima je, kako je navela, razgovarala o "važnosti" napretka Kosova ka članstvu u SE". Posebno je naglasila "posvećenost Kosova ljudskim pravima i vladavini prava", odnosno da je "Kosovo oličenje vrednosti koje zastupa SE".

Koliko ove reči Osmanijeve zvuče paradoksalno najbolje pokazuje crni skor zabeleženih incidenata na Kosovu i Metohiji u kojima su meta bili Srbi, njihova imovina i svetinje Srpske pravoslavne crkve. Samo u poslednja četiri i po meseca zabeleženo je 68 etnički motivisanih napada na Srbe, što je četvrtina ukupnog broja napada od kada je premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti došao na vlast.

Inače, SAD, podržane Nemačkom, Francuskom i Italijom, poslale su početkom nedelje notu ministarstvima spoljnih poslova pojedinih zemalja članica SE sa apelom da se pitanje članstva tzv. Kosova ne stavlja na dnevni red Komiteta ministara ove organizacije, dok Priština ne promeni stav o Zajednici srpskih opština.

Ambasadorka naše Misije pri SE Aleksandra Đurović navela je da predsedavajući Komitetom ministara, Island, nije predložio da se u sredu 1. februara, pitanje članstva tzv. Kosova nađe na dnevnom redu. Ona je navela i da je u poslednje dve nedelje došlo do promene stava nekih najznačajnijih zemalja, pre svih Francuske, Nemačke i Italije, koje smatraju da nije vreme da se pokreće pitanje članstva Prištine dok ne pokaže konstruktivniji stav u dijalogu sa Beogradom, ali i zbog situacije na terenu, imajući u vidu brojna kršenja ljudskih prava prema Srbima koja se dešavaju u poslednje vreme.

KURTI KOD ERDOGANA

"RASTRČALI" su se i drugi predstavnici Prištine kako bi lobirali za interese lažne države. Tako je Aljbin Kurti danas otputovao u jednodnevnu posetu Istanbulu, gde je planiran susret sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom. Šef turske države pre nekoliko dana je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i na tet-a-tet sastanku sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem obećao da će Ankara naglašavati Prištini da je neophodno poštovanje dogovora i ranije potpisanih sporazuma.

Pogledajte više