POSEBNA SEDNICA SKUPŠTINE: Poslanici danas o Kosovu i Metohiji - sednici prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić

S.S.R.

02. 02. 2023. u 07:10

SITUACIJA na Kosovu i Metohiji, francusko-nemački plan koji je postao novi pregovarački okvir za dijalog sa Prištinom, kako će Srbija odgovoriti na pritiske Zapada da se što pre reši kosovsko pitanje biće teme današnje posebne sednice kojoj će prisuatvovati i predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: N. Skenderija

Pred poslanicima je Izveštaj o pregovorima sa privremenim institucijama u Prištini za prethodna četiri i po meseca, gde su navedeni svi događaji koji su doveli do povećanja krize u ovom delu Srbije. Među njima su 68 napada na Srbe na etničkoj osnovi, odbijanje vlasti premijera privremenih institucija da formira Zajednicu srpskih opština, upadi kosovskih specijalaca na sever...

Predsednik Vučić je rekao je da će "odgovoriti svakome, bez pravdanja, jer se borimo za svoju zemlju više nego što se sadašnja opozicija borila".

- Ako mislite da ćete da mi držite predavanje, da će to da budu vaši monolozi na koje nemam odgovor... Znate, vreća ne uzvraća udarac, a časni i odgovorni i ozbiljni ljudi umeju da uzvrate politički udarac - istakao je Vučić.

Na pitanje o najavi peticije protiv evropskog predloga za KiM, koji je veoma nepovoljan po Srbiju i podrazuma da se složimo i sa članstvom lažne države u UN, a koju bi navodno, između ostalih, trebalo da potpiše i nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, Vučić je rekao da je to demokratsko pravo:

- Niko nije obradovan tim planom u Srbiji, ali kada pročitate obrazloženje te peticije zapitate se što si pustio 2001. godine iz zatvora oko 1.800 terorista, među kojima i braću Mazreku, koja su silovala Srpkinje u Klečki?

Predsednik je ukazao da je sloga nikad potrebnija:

- Mnogi misle da kada je Srbiji teško da je to nekima prilika da se dočepa političkih poena i vlasti. Drugi predsednici bi rekli šta imaju u parlamentu i odlazili, a ja sam jedini koji je ostajao na raspravi.

Inače, opozicija insistira da dobije predlog nemačko-francuskog plana. Sednici će prisustvovati i članovi Vlade.

 Laž o mitingu

O SPEKULACIJAMA da naprednjaci spremaju miting podrške ispred Narodne skupštine, Vučić je rekao da je to laž:

- Kad budemo pravili skup čuće cela Srbija i dovešću 150.000 ljudi, a ne 2.000 kao neki, pa da posle pričam da je bilo 20.0000.  

Pogledajte više