MARKO ĐURIĆ: Važno da ne podležemo euforiji

Novosti online 29. 01. 2023. u 21:23

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić rekao je večeras da je važno da ne podležemo euforiji posebno kada je reč o ključnom unutrašnjem nacionalnom pitanju i da moramo da saslušamo jedni druge.

Foto: Tanjug

Đurić je, u Hit Tvitu na TV Pinku, kazao da ga fascinira do koje mere se dobar deo političkih aktera zatrčao da se izjasni o predlogu, a da nema nikakvu sliku o čemu se radi.

„Toliki politički spektar se zatrčao u prvim satima i izneli svoje, navodno, čvrste stavove. Oni su sa jedne strane time zatvorili vrata delu javnosti o kredibilnoj raspravi, a sa druge ogolili sebe na tako važnoj temi. Za nas politički to nije tako loše, ali za Srbiju nije dobro“, poručio je on.

Đurić je ukazao da je dobro što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio, u konsultacijama sa predsednikom Skupštine, da se pojavi u parlamentu i razgoavra o Kosovo, samo tri meseca nakon poslednje rasprave.

„Nema sumnje da će pojedini politički subjekti pokušati i tu temu da upotrebe za dnevnu politiku“, uveren je on.

Đurić ističe da situacija nije kao pre godinu dana.

„Ono što je Aljbin Kurti počeo da radi, radi u kontekstu što se dešava u Evropi i svetu od februara prošle godine. Pokušava, oslanjajući se na podršku pojedinih, ne svih u međunarodnoj zajednici, da gura svoju agendu. Važno je da ne podležemo euforiji navijačkoj u tragičnom ratu u Ukrajini, i kada je reč o ključnom unutrašnjem nacionalnom pitanju da saslušamo jedni druge“, objasnio je on.

Rekao je da je Vučić u prethodnih deset godina bio suočavan sa ne manjim pritisicima od onog koji je pred njim.

Đurić je preneo da je Vučić bio čak i daleko oštrije nastupao na sastancima, nego što je iznosio u javnost.

„Oni koji prave najveću buku u javnosti, upravo ti su na sastancima u ambasadama manji od makovog zrna, a oni koji su umereniji i govore što ne vole ljudi da čuju, su oštriji“, podvukao je on.

Pogledajte više