ZAPAD NA ZSO GLEDA KAO NA NOVU REPUBLIKU SRPSKU, A NE KAO MEĐUNARODNU OBAVEZU: "Ne želimo da trošimo vreme na krize"

Novosti Onlajn

11. 01. 2023. u 22:10

VIŠI savetnik Stejt departmenta Derek Šole kazao je da na severu Kosova postoji bezbednosni vakuum, dodajući da je bezbednosna situacija zabrinjavajuća.

Foto: Printskrin/Tviter/@USNATO

- Na severu je bezbednosni vakuum. Situacija je zabrinjavajuća. Ne želimo da trošimo vreme na upravljanje krizama. Situacija je bila teška u decembru, posebno tokom božićnog perioda - izjavio je Šole.

Šole je naveo da je potrebno hitno formiranje Zajednice srpskih opština, i dodao da SAD ne podržavaju aranžmane koji nisu u skladu sa tzv. Ustavnim sudom Kosova, niti sa njegovim odlukama.

Šole je na konfereciji za novinare zajedno sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u lažnoj državi Džefrijem Hovenijerom izjavio da SAD ni na koji način ne podržavaju novu Republiku Srpsku, kada je reč o formiranju ZSO.

S druge strane, Eskobar je naveo da je ZSO međunarodna obaveza i nijedna strana ne može da pobegne od te obaveze.

Šole je dodao da je video snažnu volju tzv. Vlade Kosova za napredak u procesu dijaloga, koji, kako je naveo, garantuje integraciju tzv. Kosova u evroatlantske strukture.

- Neophodno je da se tzv. Kosovo uključi u dijalog koji je fokusiran na međusobno priznavanje, na osnovu onoga što je predsednik Bajden naglasio u svom pismu, da dijalog treba da bude usmeren na međusobno priznavanje dve zemlje - poručio je Šole.

Eskobar i Šole su naveli da se nadaju da bi sporazum Kosova i Srbije trebalo da bude postignut uskoro.

(Kosovo onlajn)

Pogledajte više