ODLAŽE SE SUĐENJE HRVATSKIM ZLOČINCIMA: Zbog birokratske besmislice nije počelo ročište za Petrovačku cestu

S. J. M.

26. 12. 2022. u 15:53

POČETAK suđenja četvorici oficira i pilota Hrvatske vojske optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti i na cesti kod Svodne u BiH 1995. godine, nije održan danas u Sudu za ratne zločine u Beogradu, jer Krivično vanpretresno veće još nije donelo odluku da li im se može suditi u odsustvu.

Foto: Printskrin Hepi TV

Sudije u KV Veću su zasedali zbog tog pitanja, ali nisu doneli nikakvu odluku, zbog birokratske besmislice, jer im naše Ministarstvo pravde nije odgovorilo da li je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo i kada zamolnicu da se optuženim Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulju, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću uruče pozivi da dođu na suđenje.

Tri puta je do sada naše Ministarstvo pravde od septembra ove godine slalo zamolnice Hrvatskoj iz koje nije dobilo nikakav odgovor. Sudsko veće im je tri puta tražilo da im proslede obaveštenja da li su i kada poslali zamolnice, kada ih je hrvatsko Ministarstvo primilo i da li je stigao odgovor. Pošto naše Ministarstvo pravde svaki put nije odgovorilo na to jedno pitanje KV Veće, nije donelo odluku, obrazlažući i pravdajući to da navodima su dobili nepotpun odgovor.

UBILI DESET CIVILA

ČETVORICA optuženih Hrvata terete se da su naredlili raketiranje dve izbegličke kolone 5. i 7. avgusta 1995. godine. Tada je ukupno poginulo 10 ljudi, od kojih četvoro dece, a 24 je ranjeno. Trojica pilota „migova“, koji su izvršili zadatak i gađali civile, za sada nisu identifikovani, niti optuženi.

Tužilac Dušan Knežević predao je sudu za ratne zločine dokumentaciju iz praćenja pošiljke, koja dokazuje da je prvu zamolnicu hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo, kao i njihovo saopštenje posle toga.

Na sajtu hrvatske vlade objavljeno je saopštenje da su zaprimili zamolnicu za četvoricu pilota pripadnika HV i da Hrvatska neće postupati po zamolnicama iz Srbije. Zato predlažem ovom Sudskom veću da imajući sve to u vidu odredi suđenje u odsustvu – predložio je tužilac Knežević.

Punomoćnik oštećenih Goran Petronijević kazao je da sa ovakvim stavom Hrvatska prekida sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći i da sud o tome treba da obavesti Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsedavajući sudija Vladimir Duruz odgovorio je tužiocu da sada neće odlučivati o njegovom predlogu, da treba da vide šta sve piše u papirima koje im je predao i da utvrde autentičnost saopštenja, koji je tužilac skinuo sa sajta hrvatske vlade. Sudija je naveo da je jasno da odgovor iz Hrvatske nećemo nikada dobiti, jer oni ignorišu sve postupke u Srbiji i da je 22. decembra poslao zahtev našem Ministarstvu pravde da sud obavesti kada je Hrvatska primila zamolnice. Na kraju je sudija Duruz naveo da neće zakazivati naredni pretres, već će sačekati odluku KV Veća.

BONUS VIDEO: SKANDAL - Kosovska policija na Merdaru zabranila ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju

Pogledajte više