IZMISLILI KINESKU POLICIJU U SRBIJI: Prilog američke televizije novi primer hibridnog rata u koji je uvučena naša zemlja

V. N.

05. 12. 2022. u 14:14

HIBRIDNI rat koji se vodi protiv Srbije dobio je juče novu epizodu. U njoj su "dežurni krivci" Rusi štafetu predali Kinezima koji, takođe, po merilima zapadnih medija, ovde šire svoj "maligni uticaj".

Šestoro kineskih službenika u poseti bilo 2019. Foto N. Fifić

Naime, američka televizija Si-En-En juče ujutru je kao glavnu temu emitovala navodna saznanja da je zvanični Peking uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom sveta kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kući kineske državljane koji žive u egzilu, koristeći, pritom, bilateralne bezbednosne sporazume sklopljene sa zemljama u Evropi i Africi. Prema navodima kuće iz Atlante, Kinezi jednu policijsku stanicu imaju i u Beogradu.

Ove navode juče je demantovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i navelo da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji, ukazavši da kod nas nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine. Kako je navedeno u saopštenju, po osnovu Memoranduma o razumevanju između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo je prisutno u zajedničkim patrolama svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra iste godine.

Napominju da po osnovu memoranduma oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude. Zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama, kako objašnjavaju u MUP, bio je da pomažu našim službenicima u zaštiti javnog reda i bezbednosti i da olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa našom policijom, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

- Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja, Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila na visokom nivou. Još jednom apelujemo na medije da, pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova - navodi se u saopštenju.

Očigledno je da je Zapad u svojoj geopolitičkoj ofanzivi na Balkan fokus sa Moskve proširio i na Peking. To i ne mora da čudi s obzirom na to da je Stejt department u nedavnom izveštaju kao glavnog strateškog protivnika Vašingtona označio upravo "zmaja sa Istoka". U tom smislu treba posmatrati i ovo "otkriće" o policijskim stanicama, jer zapadne zemlje pošto-poto hoće da izguraju Kineze i sa Balkana, frustrirani zamahom kineskih investicija sa državama našeg regiona, a u kojima prednjači upravo Srbija.

No, nije samo američka televizija ta koja prednjači u satanizaciji Kine na našem tlu.

Pioniri u toj raboti bili su i ovdašnji takozvani nezavisni mediji, koji su u serijama negativno i apsolutno neutemeljeno izveštavali o navodno sumnjivim investicijama sa Istoka, navodeći kao primere RTB Bor, smederevsku "Železaru"...

Plodonosna saradnja između Kine i Srbije, kada je reč o investicijama, čemu su doprineli i lični prijateljski odnosi između lidera Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, ogleda se upravo baš u ulaganju u RTB Bor. Kompanija "Ziđin" ostvarila je gotovo milijardu dolara investicija i uložila više od 120 miliona u zaštitu životne sredine, a kineski privrednici otvorili su i niz drugih važnih fabrika u našoj zemlji. Kineske kompanije učestvuju i u izgradnji jednog od najznačajnijih infrastukturnih projekata za našu zemlju, pruge Beograd - Budimpšeta.

KARAN: POKUŠAJI DISKREDITACIJE

PREMA mišljenju bivšeg oficira kontraobaveštajne službe i potpukovnika u penziji Ljubana Karana, ove informacije su sračunate da bi se diskreditovala Kina kao država, kao i zemlje u kojima se te navodne ispostave nalaze.

- Da se predstavi kao bauk, agresivna, neko ko osvaja svet putem svojih državnih institucija, kao što je policija - navodi Karan za "Novosti". - Kinezi to ne rade. Postoji nešto drugo, a to je da država iz koje se javlja Si-En-En, SAD, u drugim suverenim zemljama ima svoju vojsku, baze, policiju.

Pogledajte više