"VUČIĆ JE SVE PREDVIDEO JOŠ U FEBRUARU" Brnabić - Pretili su nam povlačenjem investitora ako ne uvedemo sankcije Rusiji, odbranili smo se

Tanjug

13. 11. 2022. u 13:10

SRBIJA se suočila sa pretnjom da će se strani investitori povući ako ne uvedemo sankcije Rusiji, ali smo uspeli da se odbranimo, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Foto: Tanjug

Brnabićeva je rekla kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvideo još u februaru situaciju koja se trenutno dešava u vezi sa pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, te je zaključak Saveta za bezbednost Srbije ostao neizmenjen već devet meseci.

- Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, najteži pritisci su bili da će povući sve investitore iz Srbije, što smo mi uspeli da odbranimo, a smatram da su strani investitori došli jer im treba stabilnost u smisli da ne skaču cene energenata - poručila je Brnabićeva.

Stabilnost Srbije, kako je rekla Brnabićeva, ogleda se u tome da imamo najjeftiniji gas, dok je jedino za industriju jeftiniji u Mađarskoj, a kada je reč o električnoj energiji, jeftinije za industriju su Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Plate i penzije će rasti više nego inflacija

Predsednica vlade najavila je danas povećanje plata u javnom sektoru i povećanje penzija za 12,1 odsto od 1. januara, navodeći da će plate i penzije rasti značajno više nego inflacija.

Brnabićeva je poručila da smo bez ikakvih najava restrikcija ušli bezbedni u ovu tešku zimu, kontinuiranim rastom plata, penzija i minimalca.

 - Kontinuirani rast plata, penzija i minimalca smo ostvarili tako što smo preuzeli na sebe, odnosno da se plaća iz budžeta, podigli smo neoporezivi deo dohotka, na taj način smo smanjili porez i taj trošak preuzeli na sebe - istakla je Brnabićeva gostujući na TV Prva.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više