ESKOBAROV ZAHTEV ZA KURTIJA: "Odložite preregistraciju, očekujem pozitivan odgovor"

Novosti online

26. 10. 2022. u 21:04

SPECIJALNI izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će prištinske vlasti pozitivno reagovati na zahtev SAD, EU i ostatka zemalja Kvinte da se period preregistracije srpskih vozila na RKS tablice produži za deset meseci.

Foto N. Skenderija

Eskobar je naglasio da još nije dobio odgovor Prištine po tom pitanju.

- Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo SAD, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije, kao i specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka - rekao je Eskobar .

On je ponovio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, rekavši da očekuje trenutak kada bi javnost sa njom mogla biti zvanično upoznata.

- To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope - rekao je Eskobar.

On je dodao da se o detaljima razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik EU.

- Mi nismo učesnica u njemu, ali ga podržavamo. Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija sa dve vlade, u vezi sa suštinom toga mogla biti angažovana javnost - naveo je Eskobar.

BONUS VIDEO: KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU - U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pogledajte više