Lažni eko-aktivisti napadaju našu policiju, a pogledajte kako se na Zapadu obračunavaju sa ekstremistima (VIDEO)

Novosti online 20. 10. 2022. u 16:21

PRETHODNIH dana srpska javnost je još jednom imala priliku da vidi pravo lice onih koji se predstavljaju kao ekološki aktivisti, a čiji se “aktivizam” sveo na stvaranje nereda i napade na organe reda.

Foto: Printskrin "Novosti"

Pojedinci su ovog puta odlučili da protestuju protiv izgradnje novog mosta na Dunavu i iskoristili priliku da napadnu policiju. Odmah posle reakcije organa reda, oni su na sva usta odlučili da se žale na "policijsku brutalnost", iako se na svim snimcima vidi da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prekoračili svoja ovlašćenja, nego su reagovali u skladu sa zakonom.

Ipak, to nije sprečilo demonstrante da u prozapadnim medijima iznose optužbe na račun srpske policije. Jedan od njih je i Brajan Brković, unuk poznatog crnogorskog separatiste i srbomrzca Jevrema Brkovića, koji je poznat i po uništavanju srpskih trobojki u Novom Sadu.

- Nismo ništa uradili mimo zakona, a policija nas je tukla - poručio je Brković, iako je cela Srbija imala priliku da vidi snimke na kojima "aktivisti" napadaju pripadnike MUP-a.

Kako policija reaguje na Zapadu?

Na Zapadu ovako nešto ne bi moglo da prođe sa ovako blagom reakcijom policije i za to postoji mnoštvo primera.

Pre samo nekoliko dana na protestima u Francuskoj, policija je na mnogo manje provokacije reagovala brutalno. Samo približavanje demonstranata zaštitnoj ogradi bilo je dovoljno da francuska policija krene u “juriš” i primeni silu.

Otprilike u isto vreme, nemačka policija je tukla demonstrante samo zato što nisu želeli da se sklone sa ulice.

Pre nekoliko meseci holandska policija bojevom municijom pucala na poljoprivrednike koji protestuju zbog ograničavanja upotrebe đubriva i pokušaja države da drastično smanji broj grla stoke. Pored otvaranja vatre na demonstrante, policija je i hapsila poljoprivrednike koji blokiraju auto-puteve i prilaze gradovima. 

Podsetimo, pre nekoliko meseci su, nekoliko vikenda zaredom, isti oni samozvani ekolozi koji se sada žale na “policijsku brutalnost” satima blokirali glavne saobraćajnice u zemlji, napadali vozače koji su negodovali i ugrožavali pravo na slobodu kretanja građanima Srbije. Za to niko nije odgovarao.

Prošlog novembra protesti koji su besneli Evropom zbog kovid mera, rezultirali su tučama, hapšenjima i oštrom reakcijom snaga bezbednosti. Policija je upotrebila vodene topove, suzavac, a u obuzdavanju nasilnih demonstranata korišćena je i konjica kao odgovor na grupu koja je bacala kamenje.  Ni tu nije bio kraj, nego su holandski policajci puštali policijske pse da napadaju demonstrante koji bi se oglušlili na njihova naređenja.

"Aktivisti" koji na esktreman način pokušavaju da ostvare svoje ciljeve bi trebalo da budu zadovoljni što srpski policajci ipak me reaguje kao njihove kolege u “razvijenim zemljama” Zapada.

Pogledajte više