DAČIĆ U VLADI PONOVO "VODI" DIPLOMATIJU? Sklapa se mozaik ministarskog tima koji će biti formiran do kraja sledeće nedelje

S. Rovčanin Tomković

19. 10. 2022. u 07:00

LIDER Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, kako sada stvari stoje, najbliži je povratku na svoju nekadašnju poziciju ministra spoljnih poslova.

Foto A. Stanković

Novo lice u Vladi mogao bi da bude i sadašnji poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, koji je u igri za prvog čoveka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - nezvanično saznaju "Novosti".

Ovo su neka od kadrovskih rešenja za novu Vladu Srbije, a konačna raspodela znaće se najverovatnije za vikend kada stranke, koje će delegirati članove u Nemanjinu 11, budu održale sednice predsedništava. Budući ministri trebalo bi da polože zakletvu pred Narodnom skupštinom do kraja sledeće nedelje.

Foto N. Fifić

Prema kombinatorikama koje se trenutno prave, mesto u izvršnoj vlasti trebalo bi da zadrži i aktuelni šef srpske diplomatije Nikola Selaković. On je, prema nezvaničnim saznanjima, najbliži selidbi u resor odbrane, mada nije isključeno da se u foto-finišu preseli u fotelju direktora BIA.

Gotovo je izvesno da će, uz Dačićevu poziciju, koji će biti i zamenik premijera i koordinator službi bezbednosti, koaliciji SPS i JS ići i ministarstvo prosvete, privrede ili poljoprivrede, a ukupno bi trebalo da dobiju četiri ili pet ministarstava.

Siniša Mali, Ivica Dačić, Miloš Vučević, Aleksandar Martinović, Goran Vesić, Branko Ružić, Foto Tanjug/ I. Marinković

Moguće je da će Jedinstvena Srbija prvi put dobiti portfelj u Nemanjinoj 11. Iz redova ove koalicije kao kadrovska rešenja pominju se Branko Ružić, Đorđe Milićević, Novica Tončev...

Odranije je poznato će u timu nove stare premijerke Ane Brnabić biti gradonačelnih Novog Sada Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Mali i Vučević će uz ministarska imati i potpredsednička mesta. Iako se u javnosti spekuliše da je novo Ministarstvo za javna ulaganja namenjeno Vesiću, vrlo je moguće da on vodi resor građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja. U tom slučaju fotelji pomenutog novog ministarstva najbliži je Marko Blagojević, koji sada vodi Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Ministarstvo za brigu o selu trebalo bi da ostane u rukama Milana Krkobabića, dok bi SDPS Rasima Ljajića trebalo da dobije Ministarstvo turizma i omladine. Među ministrima je viđen i dugogodišnji aktivista nevladinih organizacija Milan Antonijević i mogao bi da bude na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Savez vojvođanskih Mađara participiraće u vlasti, kao i do sada, sa pozicija državnih sekretara. Po ovom modelu, u radu Vlade će učestvovati i Stranka pravde i pomirenja Usamea Zukorlića. Prema najavama predstavnika vlasti, ovo će biti vlada u kojoj će učestvovati najviše manjina do sada.

Ana Brnabić, Foto Tanjug

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, deo poslanika sa liste SNS trebalo bi uskoro da podnese ostavke na ove funkcije, jer će se preseliti u izvršnu vlast. Većina onih koji se budu povukli postaće državni sekretari, odnosno saradnici u raznim ministarstvima. Takođe, deo ministara iz odlazeće vlade neće ostati u Nemanjinoj 11, neki će karijere nastaviti u državnoj službi, na drugim pozicijama - u javnim preduzećima ili u diplomatiji.

PRECRTANI ZORANA I NEBOJŠA?

NA izlaznim vratima Nemanjine 11 su Zorana Mihajlović, aktuelna potpredsednica Vlade i ministarka energetike, kao i Nebojša Stefanović, koji je do sada bio potpredsednik Vlade i prvi čovek resora odbrane. Gotovo je izvesno da ovaj tandem više neće sedeti za Vladinim ovalnim stolom, ali nisu isključena iznenađenja kada je reč o Mihailovićevoj koja je do sada imala "devet života". Ona je juče pozvala na uvođenje sankcija Rusiji:

- U situaciji kada se dešava da na teritoriji Ukrajine ginu civili, deca, žene i stari, mislim da je vreme da razmišljamo o sledećoj fazi i da razmislimo o tome da i mi uvedemo sankcije, jer ako je cela Evropa solidarna, onda treba i mi da budemo deo Evrope i u tom smislu.

EKSPOZE, PA IMENA ŠEFOVA RESORA

NA sednici Skupštine sledeće nedelje, prema planu, premijerka Ana Brnabić (prva predsednica Vlade koja će imati tri mandata) trebalo bi da poslanicima predstavi ekspoze, gde će navesti osnovne ciljeve rada buduće vlade. Uz to, ona će navesti kadrovska rešenja i predstaviti svoje saradnike. Poslanici će zatim polemisati o ekspozeu i kandidatima, a ukoliko dobiju podršku parlamentaraca, Brnabićeva i ostali članovi Vlade trebalo bi da polože zakletvu pred parlamentom, čime će zvanično započeti mandat. Kako je ubrzo posle izbora 3. aprila najavio predsednik Aleksandar Vučić, Brnabićeva će biti na čelu Vlade dve godine, a onda će doći do mešanja karata.

* * * * * * *

POLEMIKA U PARLAMENTU O ZAKONU O MINISTARSTVIMA

OKOLNOSTI ILI NAMIRIVANjE KADROVA

UZ diskusiju poslanika vlasti da će buduća vlada raditi uz izazove i da će glavni zadatak biti da sačuva samostalnost Srbije u teškim okolnostima i poruke opozicije da se kabinet formira uoči krajnjeg roka, iako su izbori bili još u aprilu, da je glomazan i služi za uhlebljavanje kadrova, protekla je jučerašnja polemika u Skupštini Srbije, prvog dana sednice o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, što je uvod u formiranje nove 17. Vlade.

Obrazlažući dokument koji predviđa 25 ministarstva, za četiri više nego u odlazećoj Vladi, šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je da će buduća vlada imati zadatak da svima poruči: "Ovo je naša zemlja, u njoj odlučuju naši građani, sve vas poštujemo, ali Srbija nam je preča od svega".

- Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a druge moraju biti reorganizovane. U svetu se dešava sukob koji mnogi već karakterišu kao treći svetski rat, ali se od vlade očekuje da nastavi sa razvojem Srbije. Osnovni zadatak će biti da sačuva slobodu Srbije u teškim okolnostima, kada sa svih strana dolaze osporavanja da budemo slobodni.

Foto Z. Jovanović 

On je naveo da strukturu Vlade diktiraju okolnosti, da je dosadašnje Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma podeljeno na nekoliko sektora, da ćemo imati Ministarstvo informisanja i telekomunikacaja, da će sport imati poseban resor, a omladina i turizam zajedničko ministarstvo. Ministarstvo za javna ulaganja objediniće sve investicije.

Milica Đurđević Stamenkovski iz "Zavetnika" je rekla da povećanje broja ministarstava pokazuje da se vladajuća većina ne drži svoje politike, jer su ranije kazali da će taj broj biti smanjen:

- Haotična fuzija resora govori da su sva ministarstva u svrhu partijskog podmirivanja.

Podneli smo dva amandmana za formiranje ministarstva za dijasporu i Srbe u regionu i Kosovo i Metohiju.

Predsednik Dveri Boško Obradović naveo je da Nemačka ima 16 ministarstava, Francuska 18, Slovačka 15, a Mađarska 14. Među zamerkama opozicije je i ona da je sednica zakazana svega 24 časa pre njenog početka. Žalili su se da im materijal nije podeljen na vreme, da je vlast sve zbrzala, a od izbora je prošlo šest meseci.

Pogledajte više