U NEMANJINOJ 25 MINISTARSTAVA: Poslanici u skupštini na današnjoj sednici i zvanično počinju rad na formiranju nove Vlade

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

18. 10. 2022. u 07:03

U NOVOJ Vladi Srbije biće 25 ministarstava, četiri više nego u trenutnom timu premijerke Ane Brnabić.

Foto N. Skenderija

Ovo predviđaju izmene Zakona o ministarstvima o kojima će danas raspravljati Narodna skupština i time započeti formiranje 17. po redu kabineta, a na osnovu rezultata parlamentarnih izbora održanih 3. aprila.

Prema ovom dokumentu, koji je u proceduru juče uputilo 148 poslanika, uvodi se jedno potpuno novo - Ministarstvo za javna ulaganja, dok je drugačijom raspodelom resora nastalo još sedam portfelja različitih naziva u odnosu na odlazeću Vladu.

Tako će iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastati dva - prosvete i nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podeljeno je na Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, telekomunikacije će biti deo Ministarstva informisanja, a oformiće se i Ministarstvo turizma i omladine. Samim tim, razdvojena su ministarstva kulture i informisanja, odnosno omladine i sporta. Tako da će sada kultura i sport imati pojedinačna ministarstva.

Prema planu rada, poslanici bi danas i sutra trebalo da raspravljaju o zakonu u načelu, dok ih u petak očekuje polemika o amandmanima i glasanje. Zatim bi stranke koje će učestvovati u radu Vlade, SNS i koalicioni partneri iz SPS-JS, za vikend trebalo da saopšte kadrovska rešenja. To znači da će Skupština sledeće nedelje održati još jednu sednicu o Zakonu o Vladi koji treba da utvrdi tačan broj članova kabineta - premijerka, potpredsednici i ministri, kao i kandidatima za funkcije, što će najverovatnije najranije 27. oktobra rezultirati polaganjem zakletve. Ukoliko neki ministri budu ujedno i potpredsednici, onda će Vlada brojati 26 članova (25 ministara i premijerka).

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče, na pitanje o kadrovskim rešenjima da "treba sačekati još koji dan".

- Verujem da će se u subotu ili nedelju sve znati i o ministrima i svim drugim ljudima - rekao je predsednik.

Ilustracija V. N.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, koji će biti jedan od novih ministara, izjavio je juče da sednica Predsedništva SNS još nije zakazana, a da je moguće da će biti održana 23. oktobra:

- Nova vlada će svakako biti izabrana u roku. Na sednici Predsedništva SNS će definisati koalicione partnere, zbog čega je važno da joj prisustvuju svi važni državni akteri iz naših redova. Ne samo da će u Vladi Srbije biti zastupljeni Bošnjaci, već će to biti najinkluzivnija vlada do sada, kada je reč o manjinskim partijama, čime će Srbija pokazati da je kuća svih njenih građana.

Do sada su otkrivene karte da će ministar finansija ostati Siniša Mali, uz potpredsedničku poziciju, da će lider socijalista Ivica Dačić biti zamenik premijera, koordinator službi bezbednosti i ministar (spekuliše se odbrane, unutrašnjih ili spoljnih poslova), te da je Goran Vesić viđen u timu Brnabićeve. Jedno ministarsko mesto ide socijaldemokratama Rasima Ljajića, a moguće je da će u Nemanjinu 11 i predstavnik nevladinog sektora Milan Antonijević. Takođe, opcija je i da ovoga puta Jedinstvena Srbija delegira jednog ministra.

NAJBROJNIJA PRELAZNA, 2000. GODINE

PRELAZNA vlada Milomira Minića 2000. godine imala je najviše članova i to 36, dok je tim premijera Zorana Đinđića 2001. imao 24 ljudi. Isto stanje ostalo je i za vreme Zorana Živkovića. "Najmanje" kabinete imali su Vojislav Koštunica i Aleksandar Vučić. U prvom mandatu od 2004. do 2007. Koštunica je imao ukupno 19 članova, a druga njegova vlada bila je brojnija sa 25 članova. Vučić je u prvoj vladi imao 18, a u drugoj 20 ministara. Vlada Mirka Cvetkovića 2008. formirana je sa 27 članova, a Ivice Dačića 2012. sa 20. Prva Vlada Brnabićeve imala je 22, a trenutna 23 ministra.

Pogledajte više