"NOVOSTI" SAZNAJU: Nova Vlada imaće 25 ministarstava, od kojih pet novih

Novosti online 17. 10. 2022. u 13:05

PREMA saznanjima "Novosti", nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava, od kojih će pet biti novih.

Foto: D. Balšić

To su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i omladine.

Pored pomenutih resora, u Vladi će biti i ministarstva: finasija; privrede; poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; zaštite životne sredine; rudarstva i energetike; pravde; državne uprave i lokalne samouprave; ljudska i manjinska prava i drštveni dijalog; unutrašnjih poslova; spoljnih poslova; za evropske integracije; prosvete; zdravlja; rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; brigu o porodici i demografiju; sporta; brigu o selu; nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

U odlazećoj Vladi bio je 21 resor. Nova ministarstva napravljena su razdvajanjem postojećih i stavranjem potpuno novih. Tako je npr. razdvojena kultura od informisanja, turizam od trgovine i telekomunikacija, prosveta od nauke...

Zakon o novim ministarstvima, koji je Skupštini podnelo 148 poslanika, biće sutra jedina tačka dnevnog reda. O kadrovskim rešenjima biće reči na narednoj sednici, kada će premijerka Ana Brnabić izneti ekspoze.

Pogledajte više