SERGEJ BABURIN ZA „NOVOSTI“: Rusija u Ukrajini ne brani samo sebe

S. Rovčanin Tomković

12. 09. 2022. u 09:00

PREDSEDNIK Međunarodne slovenske akademije nauka, bivši prvi čovek Dume Sergej Baburin bio je svedok brojnih događaja na Balkanu.

Foto P. Milošević

Ovih dana je boravio u Beogradu u vreme kada su svetske prilike, a i uloga Rusije drugačije nego pre dvadesetak godina.

O tome da li je Moskva mogla više pomoći Jugoslaviji 1999, sukobu u Ukrajini, susretu sa Slobodanom Miloševićem uoči Rambujea i zašto se nije rukovao sa Viktorom Černomirdinom, govorio je u intervjuu za "Novosti".

*Kada će biti završen sukob Rusije i Ukrajine?

- Rusija je bila prinuđena da se umeša u građanski rat u Ukrajini. Posle državnog prevrata iz 2014. počeli su da zabranjuju ruski jezik i duh. Između Ukrajine i Rusije nije ratno stanje. Predsednik Putin kaže da je u pitanju specijalna operacija, a ni predsednik Zelenski ne objavljuje rat Rusiji. A, zašto Amerikanci prihvataju taj model? Zato što Rusija deluje u skladu sa međunarodnim pravom i principom kolektivne samoodbrane. Žalim što je 1999. Rusija bila drugačija i nije mogla da pomogne Jugoslaviji. Rat će se završiti tek onda kada dođe do demilitarizacije Ukrajine. Rusija ne brani samo sebe, podržavaju je tri četvrtine zemalja. Samo SAD i evropski sateliti pokušavaju da preko Ukrajine vode rat sa Rusijom. Svet koji je postojao do februara više neće postojati, biće mnogo geopolitičkih snaga. Posle agresije na Jugoslaviju, Amerika je oformila jednopolarni svet, ali on je postojao svega 21 godinu. Dosta.

Foto P. Milošević

*Putin je nedavno rekao da će se Evropa smrznuti kao vučji rep u snegu. Igra li Rusija na kartu da protiv nje niko nije dobio rat zimi?

- Bez bilo kakvih metafora, Evropa će se smrznuti. Kada je u pitanju rat zimi, objektivno tako ispada. Kažu da kada Bog hoće nekog da kazni, on mu oduzima pamet. Evropa danas donosi odluke koje škode njoj samoj. Sankcijama Rusiji razaraju svoju privredu. Tu samo pobeđuje SAD, ostvaruje se njihov san da se ruši Evropa kao geopolitički činilac. A evropski lideri nemaju razuma.

*Ceni li Moskva to što Srbija, uprkos pritiscima, nije uvela sankcije Rusiji?

- Cela Rusija izuzetno ceni što Srbija nije podlegla strašnom pritisku. Srbija može da očekuje svaki vid pomoći od Rusije, nije više 1999.

*Putin je koristio poređenja između Kosova i dešavanja u Ukrajini. Deo javnosti to tumači kao da bi Rusija mogla da okrene leđa Srbiji po pitanju KiM?

- Pozicija Rusije u pogledu Kosova ne može da se promeni. Još od 2014. kada se Krim vratio u sastav Rusije, mnogi su u Srbiji to prihvatili napeto. Rekao sam prijateljima da ne ocenjuju dobro, jer je Krim "rusko Kosovo" koje se vratilo u sastav Rusije, posle nezakonitog pripajanja 1954. Ukrajini. Na taj presedan treba da gledate sa nadom, najvažnije je da se izdrži pritisak.

Foto P. Milošević

*Posetili ste Kosovo sa patrijarhom Pavlom. Kako ga pamtite?

- Srećan sam što sam imao čast da upoznam tog velikog čoveka. Prvi put smo se sreli 1994. godine. Bio je veliki podvižnik celog pravoslavlja, duhovni lider i veoma odvažan čovek. Bio je tada 2006. poslednji put na KiM, kada su se mnogi srpski političari plašili da odu, jer im nije garantovana bezbednost. On se nije uplašio i služio je službu.

*Uoči odluke da odbije predlog iz Rambujea, posle čega je usledilo NATO bombardovanje, Milošević se sastao sa vama. Kako je tekao razgovor?

- Zvanično sam postao svedok odbrane kada je bio u Hagu i žao mi je što je umro pre nego što je došlo na red da me saslušaju. Pitao je šta da radi, dodao da ga pritiskaju da potpiše u Rambujeu. Rekao sam da mora sam da odluči, ali ako potpiše odriče se Kosova zauvek, zbog čega će ga potomci proklinjati, a ako ne potpiše da će najverovatnije doći do rata. Postavio mi je najteže pitanje - ako bude rata hoće li Rusija pomoći. Predsednik Jeljcin neće pomoći, jer isuviše zavisi od Zapada, odgovorio sam. Tako se i desilo i čak i gore, jer je pregovarač Viktor Černomirdin, kome je SAD obećala da će biti novi predsednik Rusije, prekršio i ono što mu je Jeljcin rekao i primorao Miloševića da prihvati najgoru varijantu kapitulacije. Posle 1999. godine se nisam rukovao sa Černomirdinom.

PUTINOV NAZEB NA SAHRANAMA

*SVE su češće vesti sa zapada da je Putin bolestan, da ima dvojnika...

- Kad se sretnemo pitam ga - da li ste to stvarni vi? Gluposti je nemoguće opovrgavati. Ne verujem da je savršeno zdrav, ali za svoje godine je krepak, sportskog duha. Raduje me njegov moral. A, oni što pričaju da boluje, mogu da se smire. Ima jedna uzrečica koja kaže - može se desiti da on nazebe na njihovim sahranama.

Pogledajte više