POPOVIĆ SA TUPANČESKIM: Sastanak ministara pravde Srbije i Severne Makedonije

Novosti online 02. 09. 2022. u 20:56

MINISTARKA pravde Maja Popović sastala se, na marginama Samita „Otvoreni Balkan”, sa ministrom pravde Republike Severne Makedonije Nikolom Tupančeskim.

Foto: Tanjug

Na sastanku su razmenjena iskustva Ministarstva pravde Republike Srbije u vezi za izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) i Krivičnog zakonika (KZ), kao i druga pitanja vezana za usaglašavanje zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. Popović i Tupančeski su dogovorili održavanje zajedničke konferencije na kojoj će se razmatrati pitanja vezana za funkcionisanje sudova i javnih tužilaštava dve države i razmeniti znanja i iskustva koja su doprinela jačanju vladavine prava.

Tupančeski je iskazao posebno interesovanje za proces digitalizacije pravosuđa, način izbora sudija i javnih tužilaca u Republici Srbiji, kao i funkcionisanje sistema za izvršenje krivičnih sankcija, sa posebnim osvrtom na sistem izvršenja alternativnih krivičnih sankcija.

Foto: Tanjug

 

Na sastanku su potvrđeni veoma dobri bilateralni odnosi dve države. Dogovoreno je da se intenziviraju konsultacije ministarstava pravde Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, kako bi se ubrzao proces harmonizacije propisa u sklopu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Obe strane su iskazale zadovoljstvo inicijativom „Otvoreni Balkan” i izrazile uveravanja da će inicijativa doprineti poboljšanju sveukupnih odnosa dve države i ubrzanom razvoju regiona.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu pravde Republike Srbije Livija Pavićević i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

BONUS VIDEO - ĐOKOVIĆ NA SAJMU VINA: Srpski teniser na velikoj međunarodnoj manifestaciji u Beogradu

Pogledajte više