PRETE VUČIĆU ZBOG GEJ PARADE: Opozicija izlazi na ulicu ako se otkaže šetnja

Novosti online 31. 08. 2022. u 19:52

NA portalu "Nova", a koji podržava opoziciju, osvanuo je tekst u kome opozicija preti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će izaći na ulice ukoliko Evroprajd koji je planiran za 17. septembar bude otkazan.

Arhiva

Opozicioni političari koji su u više navrata bili organizatori i učesnici svih mogućih protesta u Srbiji, među kojima su osnivač i kopredsednik stranke "Zajedno" Nebojša Zelenović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, narodni poslanik iz redova "Zajedno" Đorđe Miketić, Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke i Radomir Lazović, šef poslaničke grupe NDMBGD u Skupštini Srbije, ovoga puta prete da će izaći na ulice ukoliko šetnja ne bude održana!

U svojim izjavama ovi opozicioni političari poručili su da će 17. izaći na ulicu, do toga da će protestvovati "uvek i svuda".

Foto: Nova Printskrin

- Ako je zakonito i moguće održati litiju, onda je svakako zakonito i moguće održati i Paradu ponosa i država, preko svojih najviših predstavnika, iznosi sramnu neistinu da ne može da obezbedi sigurnost za učesnike ovog događaja. Zato, 17. septembra - na ulicu - naveo je Zelenović.

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović rekao je da će se sigurno pobuniti protiv odluke država da zabrani održavanje Evroprajda.

- Niko ne može da me ubedi da policija ne može da obezbedi nekoliko ulica kuda bi se povorka prošetala. Očigledno je da se radi o tome da država ne želi da zaštiti one koji iskazuju svoje pravo na različitost i da režim nastavlja da povlađuje nasilnim grupama koje svaku različitost doživljaju kao smrtni greh koji isizkuje sličnu kaznu.

Narodni poslanik iz redova "Zajedno" Đorđe Miketić pozvao je na proteste i poručio da će protestovati "uvek i svuda".

- Takođe, pozivam sve slobodne građane Srbije da podrže zahteve LGBT zajednice i prošetaju 17. septembra ulicama Beograda sa građanima i građankama koji traže svoja Ustavna prava! Vidimo se tada - kaže Miketić.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe NDMBGD takođe je pozvao na proteste:

- Zato mi pozivamo na podršku LGBT manifestaciji, isto kao što smo pozivali na podršku ekološkim aktivistima, kao što smo podržavali proteste poštara ili prosvetnih radnika. Svi naši ljudi, bilo koje verske, nacionalne ili seksualne pripadnosti da su, zaslužuju jednaka prava i dostojanstven život. I ne samo da šetaju i protestuju nego i da su bezbedni, i dobro plaćeni i da su na poslu sigurni i da imaju zdravo životno okruženje.

Izlazak na protest najavila je i Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke.

Pogledajte više