OD SRBIJE HOĆE DA STVORE SVOJU PRĆIJU: Zahtevi ambasada da idu u inspekciju naših kasarni otvoreno narušavanje suvereniteta

M. STANOJKOVIĆ

30. 08. 2022. u 09:00

ZAHTEV stranih ambasada za inspekcijski nadzor u kasarnama u Novom Pazaru i Raški, po ko zna koji put, predstavlja mešanje u unutrašnje stvari naše države i narušavanje suvereniteta i otvoreno kršenje pravila Bečke konvencije.

Ambasador SAD Skot nadgleda glasanje u Srbiji, Foto arhiva

Bivši šef diplomatije SRJ i ambasador Živadin Jovanović smatra da Srbija mora da bude obazriva u ovom slučaju, baš iz razloga što nije deo nijednog vojnog pakta, niti namerava da bude, kao i da ne sme da dopušta da se diplomate ponašaju ovde onako kako nigde drugde ne bi mogli da rade:

- Zna se zašto im predsednik Vučić nije dozvolio posetu jer to nije u skladu sa normama i običajnom praksom. To su sigurno zemlje koje nemaju dobru istoriju odnosa sa Srbijom i nemoguće je zamisliti da tako nešto traži ateše Kine ili Rusije. Taj njihov zahtev liči na obavljanje inspekcijskog nadzora zapadnih vojnih diplomata prema odbrambenim snagama nezavisne Srbije. Naša država mora da bude obazriva pogotovo u situaciji kada NATO članice vrše pritisak po pitanju KiM, BiH, sankcija Rusiji. Naročito kada je izbor lokacije u pitanju, a to je Raška oblast, jer su NATO zemlje, podsećamo, najodgovornije za secesiju Kosova.

Zapadne sile žele da rovare po našim kasarnama, Foto P. Milošević

Vojni atašei su zvanično, savetnici ambasadora za pitanja odbrane, bilateralne vojne saradnje i bezbednosti. Njihova zaduženja su, pojašnjava Jovanović, da prate ono što se tiče odbrambenih strategija koje su javno dostupne:

- Da prate razvoj bezbednosne situacije i da učestvuju u svim aktivnostima gde ih zemlje domaćini pozovu, a nije uobičajeno da bez poziva obilaze vojne objekte. Nismo mi trećerazredna zemlja, pod kapitulacijom, koja mora da radi ono što joj drugi kažu. Ali često se dešava, da diplomate krše pravila. I sam američki ambasador Kristofer Hil je i nedavno govorio o tome kako ne treba da se uči da je NATO sprovodio agresiju i brojni drugi primeri.

Poslednji diplomatski prekršaj Hil je, u svom maniru, koji često pokazuje otkako je raspakovao kofere u Srbiji, napravio mešanjem u izbor nove vlade, izjavama da očekuje "prozapadnu vladu". On je tada, rekao i da je "teško kuvati po tuđim kuhinjama i da se trudi da se skloni", što su mnogi protumačili kao ironiju.

SKOT O KOSOVU, KIRBI O ŠIZOFRENIji

NEKADAŠNjI nemački ambasador Andreas Cobel otvoreno je govorio protiv teritorijalnog integriteta Srbije u pogledu Vojvodine, dok je takođe, nemački ambasador Tomas Šib prošle godine imao spornu izjavu kada je opravdao NATO bombardovanje SRJ, istakavši da je ta operacija bila neminovna. Neprimerenim istupom smatra se i izjava bivšeg ambasadora SAD Kajla Skota, koji je upravo u zgradi srpske vlade izjavio da "kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova i da su oni izabrani predstavnici". On se usudio i da lično nadgleda ibore 2018. Da su Srbi "šizofreni, da ih srce vuče kao Istoku, a glava ka Zapadu" - bio je istup izvan diplomatskog okvira američkog ambasadora Majkla Kirbija 2015. godine.

Pogledajte više