STEJT DEPARTMENT: Blinken spreman da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

Tanjug

23. 08. 2022. u 10:13

SAD prate dijalog Beograda i Prištine i ohrabruju njegov nastavak, a američki državni sekretar Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija, ako to bude potrebno, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, a prenosi vašingtonski portal "Pavlović tudej".

Entoni Blinken / Arhiva

- Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU. Razumemo da su razgovori u toku. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznavanje - izjavio je Prajs na konferenciji za novinare.

Portparol Stejt departmenta je potvrdio da će zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je boravio u Briselu prošle nedelje, doći u Beograd i Prištinu kako bi dao podršku nastavku dijaloga.

On je naveo da će, ukoliko bude bilo potrebe za tim, američki državni sekretar Entoni Bliken pozvati obe strane na razgovor.

- Ako smatramo da je angažovanje sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore - naglasio je Prajs, u odgovoru na pitanje da li može da se očekuje da sekretar Blinken sazove sastanak bilo telefonom ili lično u Vašingtonu pre 1. septembra, sa predsednikom Srbije Vučićem i Kurtijem, prenosi "Pavlović tudej".
 

BONUS VIDEO:

KOLONA VOZILA NA JARINjU: Ljudi čekaju otvaranje administrativnog prelaza

Pogledajte više