SRBIMA SPUŠTAJU RAMPU: Iz Prištine stižu najave da sa srpskim tablicama i ličnim kartama niko neće moći na Kosovo i Metohiju

S. S. R.

26. 07. 2022. u 10:00

NAJAVA novih jednostranih poteza Prištine o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskim tablicama kao i izdavanje deklaracionog lista kao zamenu za srpsku ličnu kartu i uslov za ulazak na teritoriju Kosova i Metohije preko administrativnih prelaza, još jedna je od provokacija premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji pokušava da nametne mere neusaglašene u dijalogu dveju strana.

Foto Tanjug/AP

Kako je za vikend najavila tzv. kosovska policija sve je spremno da počne zamena tablica sa srpskim oznakama za kosovske, a proces bi trebalo da počne 1. avgusta. Radi se o registarskim oznakama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji - PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, koje moraju da budu zamenjene onima sa oznakom RKS najkasnije do 30. septembra. Od početka avgusta jedini način za ulazak na KiM za one koji imaju srpska dokumenta biće izdavanje deklaracionog lista (za sve starije od 16 godina).

Trenutno važi pravilo da se na KiM ulazi sa ličnom kartom, dok se oznake državnosti na tablicama prelepljuju stikerima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je ranije da je Priština donela jednostranu odluku u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama:

- Ovom odlukom Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Aljbin Kurti, Foto AP

Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova KM, GL, PR, UR i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra. Nedopustivo je da na to predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevešti. Srbi neće dozvoliti da budu proganjani i ubijani i da im se oduzima imovina.

Predsednik Aleksandar Vučić nazvao je poteze Prištine lošim, najavljujući čak i "novu Oluju", dodajući da je Beograd uvek bio spreman za dijalog, ali druga strana nije.

- Zapad dozvoljava sebi da radi sve što im padne na pamet, iako to nema veze sa zakonom. Već deset godina tražimo rešenje, a oni samo traže da prihvatite ono što su već odlučili - rekao je Vučić.

Gaze dogovor iz septembra 2021.

DOGOVOR o stikerima na registarskim tablicama postignut je u septembru prošle godine kao privremeno rešenje, dok se ne dođe do konačnog. Kurti je međutim u aprilu pokušao da nametne preregistraciju, ali je na dijalogu dogovoreno da ostaje režim nalepnica. Sada ima istu nameru, a da bez dijaloga, nametne rešenje.

Pogledajte više