RAT NEĆE STATI AKO UVEDEMO SANKCIJE: Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, za "Novosti"

S. Rovčanin Tomković

25. 07. 2022. u 09:30

NAŠ odlazak na konsultacije nije bio sa ciljem da se dogovaramo o funkcijama, nego da dobijemo od predsednika Aleksandra Vučića informacije koje nam nisu bile dostupne na direktan način - koji su zahtevi Evropske unije i Amerike Srbiji, o ratu Rusije i Ukrajine i Kosovu i Metohiji.

Foto Tanjug

Nama su budućnost Srbije i to šta možemo da uradimo mnogo važniji od traženja funkcija.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", na pitanje o tome hoće li se nastaviti saradnja SPS-JS i naprednjaka, odgovara predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i dodaje:

- Smatram da je prirodno da nastavimo saradnju i to očekujem, ali sve zavisi od najveće stranke SNS i predsednika Vučića jer on ima najveći legitimitet. Izašao je na izbore pod imenom i prezimenom i osvojio ogroman broj glasova.

Ukoliko dođe do saradnje u Vladi, da li ostajete pri tome da ne želite ministarsku funkciju?

- Da. Radio sam kao da imam pet ministarskih funkcija. Prvi sam otišao u Egipat i pokrenuo tu međudržavnu saradnju, imao sastanke sa ministrima iz različitih regija, guvernerima i sada ću u oktobru u Šarm el Šeik voditi delegaciju lekara. Do sada smo vodili više od 600 lekara u Egipat i hiljadu u Paraliju, oni su spasli mnogobrojne živote, a tokom epidemije kovida 19 naročito. Zato želimo da im se i na ovaj način zahvalimo za sve što su učinili za građane Srbije u najtežim trenucima epidemije. I sve će to biti od donacija. Sada, 27. avgusta, idem sa 600 ljudi u Paraliju, u Grčku, i tada će biti otvaranje ulice koja će se zvati Palma. Ostvario sam saradnju sa Austrijom, Rusijom, mnogo ambasadora sam doveo u Jagodinu, uz 12 fabrika.

Licitira se u javnosti da će Ivica Dačić biti ministar odbrane, policije... Koju biste mu vi poziciju dali?

- Viđamo se svakog drugog dana i to nam nije tema. Već da vidimo šta treba i možemo da uradimo za Srbiju. Bitniji su nam zajdnički ciljevi i interesi zemlje, nego funkcije.

Šta mislite o najavama da će nova vlada biti proevropska, više nego proruska?

- Vlada će biti srpska. Zalažemo se za ulazak u EU, ali se ne odričemo Rusije. Aleksandar Vučić samo može da sastavi vladu koja će biti prosrpska i braniti interese Srbije, i nikakvu drugačiju.

Smatrate li da bi u nekom narednom periodu moglo da dođe do saradnje Vučića i Dragana Đilasa u vlasti?

- Ja o tome ne odlučujem, a u politici važi ona - nikad ne reci nikad. Ipak, tu su mnoge laži koje su izgovorene i Đilas treba da se izvini. Šta su sve lagali za mene. Našli nekog mutavog svedoka, skrembovali ga, a ja sam najbolji logoped, odmah sam video ko je. I na sudu je rekao da ne zna o čemu se radi. Šest puta je hapšen i osuđivan i kao plaši se mene, pa mu sakrili lice. A, onda se u istom džemperu pojavio na proslavi partije nepravde i neslobode. Eto, to je Đilasov svedok.

Foto Tanjug

Kako se treba postaviti prema ucenama Olafa Šolca i Evropskog parlamenta - priznajte Kosovo i uvedite sankcije Rusiji, pa onda u Evropsku uniju?

- Kosovo nikada nećemo priznati. Pa kako Nemačka uzima gas od Rusije ako su im uveli sankcije, a mi treba da od prijatelja stvaramo neprijatelje? Ako Srbija uvede sankcije, hoće li da stane rat? Neće. Staće kada ukrajinski vojnici polože oružje i kažu da ne žele da budu živo topovsko meso, inače će trajati godinama. Neće da popuste ni Evropa ni SAD, a što bi Rusija kada su nekada bile njene teritorije, a Rusi su ovde živeli kao što su Srbi, u strahu od Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Ima li nekih novina u Jagodini?

- Pravi se proširenje nemačke fabrike "Fišer", koja treba da uz 400 zaposli još 400 ljudi. A, firma "Aunde", koja pravi sedišta, sada zapošljava 200, a plan je da bude hiljadu radnika. Namera nam je da krajem sledeće godine pravimo i vrtić za decu zaposlenih i frizeraj za majke. Treba da sakupimo sredstva za to. Inače, jedini smo grad koji nasipa kamen na puteve do svih njiva, pa kod nas može da se ide do njih i "mercedesom". U Jagodini će 11. avgusta biti otvoreni dan i svi će moći besplatno u Akva-park, Muzej voštanih figura i Zoološki vrt.

NESPOSOBNI U NOTESU

ČESTO ste spominjali da neki ministri ne rade kako treba, šta mislite koliko će se novi sastav Vlade razlikovati od prethodnog?

- Ostajem pri tom stavu. Četiri-pet njih ne zaslužuje da bude na tim funkcijama.

Ko su i koji su im resori?

- Napisao sam u notesu i izgubio ga.

Pogledajte više