TAČKA NA BROJANJE GLASOVA TAČNO U PODNE: RIK danas o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora

S. S. R.

05. 07. 2022. u 09:14

REPUBLIČKA izborna komisija, na sednici zakazanoj za podne, trebalo bi da na današnjoj sednici usvoji izveštaj o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, što znači da izborni proces ulazi u finiš. Od danas će, ukoliko RIK da zeleno svetlo za raspodelu mandata, početi da teče rok za formiranje parlamenta, a krajnji je 4. avgust.

Foto Tanjug

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić očekuje da će novi saziv parlamenta biti konstituisan do kraja jula, a da će zatim relativno brzo biti formirana nova vlada. Ali, i dalje se ne zna da li će biti nastavljena saradnja naprednjaka i socijalista.

Lider socijalista navodi da odluku o tome donosi najveća stranka - SNS koja diktira tempo i uslove, i napominje da je SPS spreman na to "da mogu da postoje i druga rešenja".
Bilo kako bilo, trnoviti put do konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 3. aprila konačno je pređen posle ukupno pet glasanja u Velikom Trnovcu, zbog raznih nepravilnosti.

- Kada dobijem izveštaj RIK moja obaveza je da se u roku od 30 dana održi konstitutivna sednica Narodne skupštine. Parlament je konstituisan kada su verifikovani mandati dve trećina poslanika. Od tada ide rok od 90 dana za formiranje vlade, a predsednik Vučić tek tada može da počne konsultacije sa poslaničkim grupama i odredi novog mandatara vlade.

Foto: Tanjug

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić ocenio je da će konstituisanje Skupštine Srbije i formiranje Vlade biti brži nego što mnogi očekuju. Na stav koji su iznosili socijalisti da je nastavak saradnje SPS i SPS prirodan, on je rekao:

- Za mene je prirodno da je leti toplo, a da je zimi hladno. To su prirodne pojave. Predsednik koji je dobio apsolutni legitimitet kroz neverovatnu podršku na izborima, ima mandat da obavi konsultacije i definiše na koji način to može najefikasnije da funkcioniše i da predloži mandatara.

RASPODELA MESTA U KLUPAMA

TIM oko naprednjaka imaće 120 poslanika, "Ujedinjeni za pobedu Srbije" 38, SPS 31, NADA 15, Moramo 13, a Dveri i Zavetnici po deset. SVM će imati pet predstavnika, Muftijin amanet - tri, Zajedno za Vojvodiu i SDA Sandžaka po dva, dok će jedno mesto, izboreno u Velikom Trnovcu, imati i Albanci.

Pogledajte više