ZAPAD TRAŽI DA POČINIMO SAMOUBISTVO: Dragomir Anđelković - Briselski sporazum je mrtav, očekuju da uvedemo sankcije Rusiji

D. MILINKOVIĆ

04. 07. 2022. u 13:00

NEMAČKA je skinula masku i otvoreno rekla da moramo da priznamo kosovsku secesiju ako želimo u EU.

Foto: "Novosti"

I oni i SAD od nas očekuju da uvedemo sankcije Rusiji i tako se odreknemo njene podrške u vezi sa zaštitom sopstvenih vitalnih nacionalnih interesa. Kada je reč o BiH, tu zapadne sile od Srba traže da nauštrb državnosti RS prihvate centralizaciju. Zapad, faktički, od nas traži da počinimo samoubistvo.

Ovako istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković, u intervjuu za "Novosti", opisuje trenutnu, složenu situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

* U ovakvim okolnostima, imamo li uopšte manevarskog prostora?
- Nemamo. U okolnostima kad neko pokušava da nam otme sve što je bitno, jedino razumno rešenje je da zauzmemo odbrambeni položaj i budemo spremni da beskompromisno štitimo ono što je naše. Popuštanjem i dodvoravanjem prizivamo nevolje.

* Koliko je realno da zapadni centri moći izazovu eskalaciju krize, kako bi primorali Srbiju da promeni stav o ukrajinsko-ruskom sukobu?
- Zapad naš region doživljava kao svoje dvorište, ali njegov srpski deo nije uređen kako želi. Vašington je svestan da gubi globalnu trku, pa pojačava pritisak na Srbe. To je za nas loše. Dobro je što oslabljeni Zapad ne sme da reskira da otvori novi front. Otuda pre blefira da je spreman da pokrene akciju protiv nas, od Kosova do Srpske, nego što je to realno voljan da uradi. Na nama je da čvrsto, ali bez provociranja, štitimo svoje interese.

BRISEL ODUSTAO OD NAS

* DA li je došao trenutak da Srbija odustane od EU?
- Brisel je odustao od Srbije i generalno tzv. Zapadnog Balkana. Ne treba da se zavaravamo da je drugačije. I brutalne činjenice su bolje od ružičastih laži. Kada hladne glave sagledamo šta je moguće a šta nije, bićemo sposobniji da branimo svoje interese.

* Na koju kartu će Zapad zaigrati ne bi li Beograd uveo sankcije Rusiji: kosovsku, RS ili izazivanja krize u Srbiji?

- Zapad preti na sto načina, ali malo toga može da uradi. Vodi protiv nas akciju zastrašivanja kako bismo mi sami, utonuvši u defetizam, za njega obavili posao koji nije u stanju već decenijama da realizuje.

* Da li je Briselski sporazum mrtav nakon što je Priština, uz aminovanje EU i Kvinte, zabranila srpske lične karte i tablice?

Foto: "Novosti"


- Mrtav je. Radilo se o nameri EU da vara Beograd, predstavljajući se lažno kao posrednik. Cilj je bio da se tako od nas, malo po malo, jednostrano izvlače ustupci. Nažalost, zvanični Beograd je gotovo mazohistički, mnogo toga i dao. Tako je postupao u nadi da će ipak postići kakav-takav kompromis i otvoriti vrata EU. Sada je jasno da su to bile iluzije, pa je vreme da Srbija poništi paket briselskih sporazuma i da na severu KiM obnovi srpske institucije.

* Hoće li to značiti zaoštravanje odnosa sa Zapadom i ekscese sa Prištinom?
- Možda. Ali, da su se naši preci svega plašili, srpska država nikada ne bi bila obnovljena ili bi 1914. nestala prihvativši austrijski ultimatum. Štaviše, mislim da će pragmatični Zapad, ako odlučno nastupimo, mnogo ozbiljnije sa nama početi da pregovara, umesto da krene đonom na Srbiju. U Vašingtonu i Briselu znaju da je prošlo vreme za tako nešto.

Pogledajte više