PRIŠTINA PO DIKTATU MENTORA PROVOCIRA BEOGRAD: Vulin o novim planovima albanskih separatista

V. N.

02. 07. 2022. u 08:00

RAZUMLjIVO je što je javnost u našoj zemlji uznemirena najnovijim jednostranim potezima Prištine koji imaju za cilj da se predsednik Aleksandar Vučić povuče i da napusti spoljnu politiku Srbije, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Foto AP

On je naveo da je Albancima naređeno da odnose sa Beogradom zategnu do pucanja kako bi, kaže, vojno reagovali, a onda bi se umešali njihovi zaštitnici, nakon čega bi nastao haos.

- To je vid pritiska na Vučića da se povuče, napusti spoljnu politiku Srbije. Mi smo jedini koji Rusiji nismo uveli sankcije, više smo nego jasni kada je u pitanju sukob u Ukrajini - kazao je Vulin za TV Pink.

Ministar je dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Govoreći o najavljenom oduzimanju srpskih tablica na vozilima na KiM, Vulin je naveo da je u pitanju pokušaj uvlačenja Srba sa severa pokrajine u rat, ali da to nije način da se Srbi isprovociraju i da posle toga reaguju.

Foto AP

Kada je reč o raspoređivanju srpske policije na KiM, Vulin je kazao da postoji mogućnost, ali da se to neće dogoditi shodno, kako kaže, svim ostalim stvarima koje se ne poštuju kada je u pitanju Priština.

Poruke koje nam dolaze najčešće su takve da Srbija treba da spusti glavu, da se povuče, a predsednik Vučić je taj koji sve može da istrpi, naglasio je Vulin:

- Vučić je izborio manevarski prostor. Imali smo ga i 2012. godine, ali nije bilo čoveka koji je to mogao da izdrži, kao što to sada Vučić radi. Poenta svega jeste da mi uvedemo Rusiji sankcije... Šta ćemo mi onda da radimo za gas.

Naglasio je da Srbija neće dozvoliti ponavljanje "Oluje", Jasenovca i svega sličnog, ističući da je naša vojska najspremnija u regionu:

- Ne pretimo, nema rata, upotrebe vojske, samo kažem, nemojte da pokušavate da proterate srpsku decu sa severa KiM.

Na pitanje o formiranju vlade, Vulin je rekao da je predsednik Vučić taj koji će doneti odluku i da takve stvari moraju da se poštuju.

- Vučić će imati moju podršku, bio ja u vladi ili ne jer je jedini slobodni državnik u Evropi - rekao je Vulin i dodao da "ne putuje" i da "nema ništa od ambasadorskog mesta".

Foto Ministarstvo Odbrane

ŠTA ZORANI NIJE JASNO

VULIN je poručio da je Srbija veoma jasna po pitanju sukoba u Ukrajini i da nije razumeo primedbe potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja je rekla da bi budući kabinet trebalo da bude određeniji po pitanju rata. - Šta ti nije jasno? Šta vam nije jasno? Više smo nego jasni kad je u pitanju sukob u Ukrajini - naglasio je Vulin.

POSETA ABAZOVIĆA NIJE ISTORIJSKA

VULIN je ocenio i da nedavna poseta predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića ne predstavlja nikakav istorijski momenat, da je on dobro došao, ali da bi mu bilo drago da vidi da Crna Gora jednom povuče neki potez koji nije antisrpski. Govoreći o naredbi predsednika Vučića o povlačenju posebne mere za poslanike crnogorskog parlamenta prilikom ulaska u Srbiju, ministar je objasnio da one nisu bile primenjene na građane Crne Gore, već na poslanike koji su glasali da je Srbija genocidna država, zbog čega treba da ih bude sramota.

- Ne znam šta traže u Srbiji. Ne znam kako ih nije sramota da dođu na Vračar da obilaze svoje stanove i da vide hoće li još nešto kupiti u, kako oni misle, odvratnoj genocidnoj državi - kazao je ministar Vulin.

Pogledajte više