SELAKOVIĆ I AURESKU: Zajednički cilj Srbije i Rumunije - učiniti sve da se očuvaju mir i stabilnost

V. N.

27. 06. 2022. u 21:40

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Bukureštu sa kolegom Bogdanom Lućijanom Aureskuom, kojem je zahvalio na podršci Rumunije evropskim integracijama Srbije i po pitanju Kosova i Metohije.

Foto MIP

Prema njegovim rečima, aktuelni izazovi sa kojima se suočava i Evropa i svet, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, dodatno naglašavaju važnost očuvanja mira i stabilnosti u našem regionu.

- Na sastanku je zajednički naglašeno opredeljenje Srbije i Rumunije da učinimo sve što je u našoj moći da se stabilnost i mir očuvaju. Izrazio sam zahvalnost Rumuniji i za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju koje je za nas od prvorazrednog nacionalnog i političkog značaja, i za razumevanje za težak položaj Srba na KiM.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o naporima koje Srbija ulaže u dijalog Beograda i Prištine i u traganju za kompromisnim, održivim i trajnim rešenjem za pitanje KiM.

- Govorili smo i o toku samih pregovora, o sporazumima koji se postižu, ali i o velikim izazovima koji su pred nama i o idejama i namerama Prištine da apliciranjem za članstvo u nekim regionalnim i međunarodnim organizacijama u potpunosti obesmisle sam tok dijaloga - rekao je ministar Selaković.

Ministar Auresku ponovio je podršku našem evropskom putu, naglasivši da je stav njegove zemlje da Srbija treba što skorije da bude primljena u EU.

U Bukureštu su juče potpisana dva značajna sporazuma između dveju vlada - Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta i Sporazum o ustupanju zgrade "Lućafarul" u Vršcu prijateljskoj Rumuniji.

Pogledajte više