LAVROVU ZABRANILI DA PRELETI: Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora spustile rampu za prolazak šefa ruske diplomatije, poseta neizvesna

M. St.

06. 06. 2022. u 07:27

NAJAVLjENA poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova dobija obrise političkog trilera sa elementima "diplomatije ispod stola", a da u tom nema nikakve krivice zvaničnog Beograda.

Foto Tanjug

Kako nezvanično saznaju "Novosti", dolazak visokog gosta iz Moskve je pod velikim znakom pitanja, jer su prelet njegovom avionu zabranile Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska, a moguće je da rampu spusti i BiH, pozivajući se na sankcije EU. Time su se u praksi potvrdile reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je javno saopštio da se komplikuju stvari u vezi sa planiranim dolaskom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Upravo zbog novonastale situacije, šef države će se danas u 10 časova u zgradi Predsedništva sastati sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Lavrov je trebalo da, ukoliko dobije dozvole za "prelet", danas u 18 časova sleti u Beograd. Da se samom logistikom putovanja ruskog gosta bavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrdila je juče i premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade ponovila je ono što je Vučić ranije izjavio, da je situacija oko dolaska Lavrova izuzetno komplikovana. Prema njenim rečima, uprkos teškoj poziciji naše zemlje zbog njegovog dolaska, to pokazuje da će u Srbiji moći da se čitaju i Šekspir i Dostojevski i Hemingvej i Gete, kao što je to rekao predsednik Vučić prilikom polaganja zakletve.

Sergej Lavrov, Foto AP

- Zaista je neverovatno da je situacija u Evropi i u svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima, kao što je logistika oko putovanja jednog ministra inostranih poslova od koje zavisi da li će doći ili ne - rekla je Brnabićeva za TV Pink i dodala da su u pitanju problemi sa preletima. - U Srbiju može da dođe i ministar spoljnih poslova i predsednik vlade bilo koje druge zemlje, kao i kancelar Nemačke Olaf Šolc. Nekako je to teška, ali ja mislim najispravnija moguća pozicija.

Kako je ranije bilo planirano, glavne teme njegove dvodnevne posete su bilateralna politička i ekonomska saradnja, razmena mišljenja o situaciji u regionu Balkana, kao i aktuelna međunarodna pitanja. Na stolu bi se našlo i snabdevanje Srbije gasom, kao i situacija u svetu izazvana ukrajinskom krizom.

Foto: Printskrin

Prema ranije dogovorenoj agendi, Lavrov, ako stigne u Beograd, treba da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, dok je moguć i susret sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem. Plan je i odlazak gosta iz Rusije u obilazak Groblja oslobodilaca Beograda. U prestonicu tim povodom, trebalo bi da doputuju i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je i potvrdio ovaj susret.

Ruski šef diplomatije uoči dolaska, u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske, istakao je podršku Dodiku i naveo da on "ne radi ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da je skoro jedini koji se bori za Dejton ispred agresivnog napada Zapada na taj dokument". Lavrov je istakao i da Zapad pokušava da nelegalno podstiče delovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez ikakvog uzimanja u obzir mišljenja RS. On je naveo i da Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet, odnosno da i Srbe i Hrvate i Bošnjake pretvori u, kako oni navode, neko civilno društvo.

Lavrov je u intervjuu napravio paralelu između Minskog sporazuma i Sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, i izjavio da je EU na tim primerima dokazala da nema kredibilitet, da ne može da poštuje dogovor i da nema želju da ubedi Kijev i Prištinu da ispunjavaju svoje obaveze. On je ponovio ruski stav, kada je reč o odnosu Rusije prema pregovorima o budućnosti KiM, koji se nastavljaju i koji moraju biti utemljeni na Rezoluciji 1244, i istakao da je i ruski predsednik više puta naglasio da podržava stav Srbije i da podržava odluku koja je prihvatljiva za srpski narod. Ruski ministar je istakao i da će sa Vučićem razgovarati o temama bitnim za srpske prijatelje.

STIŽE ŠOLC 10. JUNA?

I IZ Berlina je potvrđeno da će nemački kancelar Olaf Šolc, čija je dolazak takođe sporan zbog posete Lavrova, doputovati u Beograd 10. juna. On će biti u dvodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu, Grčkoj i Bugarskoj.

Pogledajte više