I PRIVREMENI ORGAN - OPCIJA: Varijante za formiranje vlasti u Beogradu

M. STANOJKOVIĆ

04. 06. 2022. u 08:25

NOVA vlada biće formirana do kraja jula, a postoje izgledi da u tom roku zaživi i vladajuća koalicija u Beogradu. Ipak, što se tiče vlasti u prestonici, u vazduhu i dalje lebdi opcija da se u zakonskom roku ne formira vlast, pa se pominje i varijanta uvođenja privremenog organa, ako se u roku od mesec dana od konstitutivne sednice, koja je zakazana za 11. jun, ne izaberu gradonačelnik i gradsko veće.

Foto N. Fifić

Da je na ušću Save i Dunava sve moguće, kada je reč o budućoj političkoj panorami, indirektno je potvrdio i predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, koji je u četvrtak rekao da neće trpeti ucene i da nema problem da njegova stranka bude opozicija u glavnom gradu.

Iako SNS sa SPS ima tesnu većinu od 56 odbornika i njihovi su "provereni" partneri, a socijalisti u više navrata isticali da ne odustaju od saradnje, Vučić je poručio da nema nameru da pravi zajedničku platformu za Beograd i republičku vladu:

- Hoćete "socijalisti" u gradu sa Đilasom? Idite sa Đilasom. I ako ćete da idete sa nama u gradu, to ne znači šta će i kako, i da li će išta da budu na republici. Nema problema, idemo mi u opoziciju u gradu, jer neću da trpim ucene. Nisam ih trpeo od SPS, neću ni kroz novinske napise, ni od koga. I budite spremni da to prihvatite, kao što sam ja spreman da prihvatim da budemo u opoziciji, jer oni svi onda moraju da se ujedine. Možete da zamislite to, i Milicu Đurđević, Đilasa, Vuka Jeremića, Dačića, Ćutu, Jovanovića i sve ostale, a samo mi jedini protiv njih. Gde ćete lepšu poziciju.

Da je SNS njihov i dalje jedini partner, za "Novosti" potvrđuju socijalisti:

- Ima još vremena do konstitutivne sednice i još nismo o tome razgovarali. Sa SNS imamo sjajnu saradnju, imamo rezultat i nemamo razloga da išta menjamo.

"SAPUNICA" U VELIKOM TRNOVCU

TAČKA na parlamentarne izbore zavisi od daljih prigovora Koalicije Albanaca Doline, čiji je zahtev za poništavanje izbora od 27. maja u Velikom Trnovcu kod Bujanovca, odbacila Opštinska izborna komisija. Rok za podnošenje prigovora Republičkoj izbornoj komisiji ističe 5. juna, a potom RIK odluku mora da donese u roku od 72 sata. U zavisnosti od tog odlučivanja, biće poznato da li će se dalje ići na Upravni sud i dodatno produžiti vreme za proglašenje konačnih rezultata.

Pogledajte više