STIKERI NA MERDARU: Režim ulaska na Kim iz centralne Srbije nepromenjen

D. Z.

22. 04. 2022. u 17:41

NA administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije vozači automobila i teretnih vozila i dalje koriste bele nalepnice kojima se na registarskim oznakama prekrivaju oznake državnosti. Ovaj sistem se koristi i prilikom izlaska sa Kosmeta u centralnu Srbiju i obrnuto, uprkos izjavama prištinskih zvaničnika da će ovaj vid obeležavanja registarskih tablica prestati da važi posle 21. aprila.

Foto AP

Navode da ističu rokovi važenja privremenog dogovora postignutog 30. septembra prošle godine između delegacija Beograda i Prištine negirao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Prošla sam preko administrativnog prelaza Merdare i prilikom ulaska na KiM, na punktu kosovske policije, dobila sam bele nalepnice kojima sam prekrila oznaku državnosti odnosno SRB i grb naše države - kaže Dragana R. iz Kuršumlije.

Ova praksa primene stikera kojima se prekrivaju oznake državnosti, kako prenose i kosovski mediji na albanskom jeziku, nastaviće da važi do iznalaska konačnog rešenja o registarskim tablicama.

Tzv. sistem nalepnica ili stikera primenjuje se od septembra 2021, kada je kosovska vlada uvela tzv. mere reciprociteta za vozila iz centralne Srbije koja ulaze na Kosmet (jer su vozila sa tzv. RKS tablicama do tada na prelazima prilikom ulaska u centralnu Srbiju uzimala probne tablice) i zabranila kretanje vozila sa KM tablicama koje koriste Srbi sa severa Kosmeta. Zbog ove zabrane usledio je protest građana sa severa Kosmeta na administartivnom prelazu Jarinje, kao i upad specijalaca ROSU, ali je kriza smirena posle postizanja dogovora o pomenutim stikerima.

Pogledajte više